Hlavní obsah

Tři čtvrtiny bezpečnostních sborů mají druhou dávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco po první dávce vakcíny proti covidu je v české populaci nad šestnáct let 53 procent lidí, bezpečnostní sbory – armáda, policie, hasiči – hlásí, že jsou proočkované skoro ze tří čtvrtin.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Takto čekali v lednu na očkování policisté a hasiči, kteří jako dobrovolníci pomáhali v nemocnicích.

Článek

Nejvíce očkovaných je podle zjištění Práva mezi hasiči, kde má první dávku 73 procent z více než 11 tisíc příslušníků a zaměstnanců. Druhou vakcínu mají dvě třetiny, tedy skoro osm tisíc zaměstnanců hasičského sboru.

Z 34 tisíc příslušníků resortu ministerstva obrany má alespoň jednu dávku 23,5 tisíce lidí (70 procent), z toho 9000 již má očkování ukončené.

Očkování, nebo nákaza, jiná volba neexistuje, tvrdí německý ministr

Koronavirus

Policistů je podle mluvčí Policejního prezidia ČR Kateřiny Rendlové naočkováno také okolo 70 procent. Příslušníků Policie ČR je přes 40 tisíc, což znamená, že minimálně první dávku má okolo 28 tisíc policistů a policistek.

Stejně jako všichni občané ČR i příslušníci bezpečnostních sborů se mohou očkovat dobrovolně. Výjimkou je část armády a také policie, kde je vakcína proti covidu podmínkou pro výjezd na zahraniční mise nebo cvičení.

V armádě, která má vlastní zdravotníky, musí být očkováni i vojenští lékaři a sestry. To je rozdíl proti civilnímu zdravotnictví, kde je očkování nepovinné, i když by část politiků i ředitelů nemocnic byla pro.

Odpírači si mohou zkazit kariéru

Mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková Právu řekla, že očkování vojákům nemůže být nařízeno vojenským rozkazem. „Ale je nařízeno z rozhodnutí orgánu ochrany veřejného zdraví ministerstva obrany. A toto rozhodnutí je vydáváno na základě zákonů,“ poznamenala.

Hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová očkování nařídila nejen vojákům jedoucím do zahraničních misí a na zahraniční cvičení, ale i vojenským zdravotníkům a vojákům, kteří byli nasazeni ve zdravotních a sociálních zařízeních během vrcholu pandemie.

Tehdy byl problém pro vojáky vakcínu sehnat, a když např. poslal Izrael v únoru pět tisíc vakcín, tak je dostali právě vojáci na covidových odděleních.

Systém očkování se v polovině prázdnin změní

Domácí

Vojáci mohou samozřejmě očkování odmítnout, ale riskují tím, že se to podepíše na jejich kariéře, protože jejich velitelé jim výhledově nemusí prodloužit kontrakt. „V případě, že voják odmítne například nařízené očkování z důvodu vyslání do zahraniční operace, nemůže být do této zahraniční operace vyslán,“ řekla mluvčí generálního štábu Dvořáková.

Podle mluvčí policejního prezidia Rendlové je očkování dobrovolné. „Může ale nastat situace, kdy jsou policisté vysíláni k plnění zvláštních úkolů např. do společných hlídek v zahraničí apod., kde je podmínka očkování stanovena. Dá se tedy říci, že do misí a společných hlídek mohou vyjíždět pouze očkovaní, i zde však mohou být výjimky,“ informovala Rendlová. Jak řeší tyto výjimky, ale neuvedla.

U hasičů je očkování zcela dobrovolné. „Povinně nikdo očkován nebyl, šlo o možnost, které někteří příslušníci a zaměstnanci využili,“ řekla Právu mluvčí Nicole Studená.

Reklama

Výběr článků

Načítám