Hlavní obsah

Očkování, nebo nákaza, jiná volba neexistuje, tvrdí německý ministr

Berlín

Kdo se nenechá očkovat, musí počítat s tím, že se nakazí, prohlásil na páteční tiskové konferenci německý ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU). V zemi se totiž rychle šíří nakažlivější indická mutace zvaná delta. V tuto chvíli tvoří přes 15 procent všech nakažených, tvrdí Spahn.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn

Článek

„Očkování, nebo nákaza. To je volba každého jedince a také volba nás jako společnosti,“ prohlásil ministr.

Apeloval na občany, aby dodržovali termíny druhé dávky vakcinace. Do konce července by měli dostat termíny očkování všichni dospělí, kteří o to mají zájem.

„Očkování je nejlepším prostředkem proti pandemii. Pomáhá proti dosud všem známým mutacím,“ řekl Spah. Apeloval proto na všechny, aby využili nabídky a nechali se očkovat.

Situace je podle něj dobrá, ale „musíme se postarat o to, aby tento stav vydržel, což znamená očkování během léta“, dodal Spahn.

Přes 99 procent květnových obětí covidu v USA tvořili neočkovaní

Amerika

V podobném duchu vystoupil Lothar Wieler, šéf Institutu Roberta Kocha. „Je jen otázka času, kdy indická mutace převáží,“ řekl. Indická mutace viru je ještě nakažlivější než dosavadní mutace. „Většina případů se zatím vyskytla u lidí mladších 60 let,“ vysvětlil Wieler.

„Nebezpečí tohoto viru ještě nebylo odvráceno,“ varuje Wieler. Koronavirus se porazí jen v případě kolektivní imunity. „Bude ještě nějakou dobu trvat, než se podaří většinu lidí proočkovat,“ zdůrazňuje Wieler. Je podle něj nutné, aby byli lidé obezřetní. „Čím nižší je výskyt, tím méně případů je a tím lépe jsou chráněni ti, kteří nejsou očkováni nebo kteří nemohou být očkováni,“ dodává Wieler.

Respirátory se odkládat nebudou

Domácí

Lidé s oslabeným imunitním systémem by mohli být - navzdory očkování - více ohroženi variantou delta. „I po transplantaci orgánů nebo po určitých terapiích, jež oslabují imunitu, jsou po očkování pozorovány oslabené imunitní reakce,“ řekl Erik Sander, šéf vědeckého týmu pro infekční imunologii berlínské kliniky Charité. Je podle něj důležité, aby se lidé připravili, že se některé skupiny budou muset přeočkovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám