Hlavní obsah

Voda už teče! Třetina Brna zůstala v sobotu bez vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Havárie na vodovodním potrubí vedeném v podzemním kolektoru ochromila v sobotu dodávku vody v třetině Brna. K havárii došlo okolo půl šesté ráno, unikající voda zaplavila kolektor do několikametrové výše. V současné době je již dodávka vody obnovena v plném rozsahu. Oblast výpadku se táhla od Králova Pole přes střed města po Komárov a Tuřany.

Foto: HZS JMK

Hasiči odčerpávají vodu ze zatopeného kolektoru.

Článek

„V současné době je již dodávka vody obnovena v plném rozsahu. V oblastech, kde došlo k přerušení dodávek je možný krátkodobý výskyt zákalu vody, na jehož odstranění intenzivně pracujeme,” informovala mluvčí Hermanová

Vzhledem k tomu, o jak masivní výpadek šlo  nedokázaly vodárny zajistit dostatek cisteren s vodou. Voda netekla například v Úrazové nemocnici.

K nehodě došlo pod ulicí Křenová. Díky lokalizaci mohly vodárny začít přesměrovávat vodu v síti a zmenšovat tak oblast výpadku. Příčina havárie zůstává zatím neznámá. Sklolaminátové potrubí v poškozeném úseku je z roku 2005. Pro úplnou likvidaci havárie bude nutné úsek vyměnit.

S odčerpáváním vody z podzemí pomáhají i hasiči. „Zasahujeme v centru Brna u masivního úniku vody v podzemních kolektorech. V tuto chvíli zasahuje na dvou místech šest jednotek. Čerpáme vodu. Odhad délky zásahu je na desítky hodin až jednotky dní,“ informovali hasiči na svém Twitteru. Kolektor je v hloubce 35 metrů pod zemí, zatopený úsek má několik stovek metrů. Vyčerpat je potřeba tisíce kubíků vody.

„K havárii došlo na vodovodu průměru 500 mm. Technickými zásahy na vodovodní síti se daří pracovníkům vodáren postupně obnovovat dodávku vody. V současné době je bez dodávek vody střed města Brna (případně s nízkým tlakem) a část Králova Pole. V oblastech, kde dochází k obnovení dodávek vody je možný krátkodobý výskyt zákalu vody, na jehož odstranění intenzivně pracujeme,“ uvedla po třinácté hodině mluvčí Hermanová

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám