Hlavní obsah

Tragickou střelbu v Ostravě připomíná černá díra

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nové pietní místo zdobí od čtvrtka prostranství před budovou polikliniky Fakultní nemocnice v Ostravě. Odhaleno bylo přesně po roce od největší masové vraždy v dějinách města. Více než půltunová bronzová plastika sochaře Lukáše Dvorského bude navždy připomínat smrt sedmi lidí, kteří zemřeli po útoku šíleného střelce v nemocniční čekárně.

Foto: Aleš Honus, Právo

Plastika před ostravskou fakultní nemocnicí připomíná tragickou střelbu z 10. prosince 2019.

Článek

Na nákladech na vybudování pietního místa včetně zhotovení umělecké plastiky se rovným dílem podílely město Ostrava, Moravskoslezský kraj a samotná nemocnice „Na tragédii, která nemá v novodobé historii obdoby, nesmíme zapomenout,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

Podoba pietního místa vzešla z výtvarné soutěže, kterou organizovalo město Ostrava prostřednictvím městského ateliéru MAPPA. Porota vybírala z šesti návrhů a úkol nakonec svěřila Lukáši Dvorskému. „K této práci jsem přistupoval s hlubokou úctou k pozůstalým, obětem a k celé této události. Vše jsem vyjádřil jazykem sobě vlastním, a tím je tvar,“ řekl autor díla.

Foto: Aleš Honus , Novinky

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici policisté evakuovali část personálu i pacientů.

„Pomník primárně zobrazuje tlak kulky do pevného objektu a zároveň černou díru jako symbol nenávratnosti této události,“ řekl Právu autor plastiky, jejíž podobu si lze vykládat i jako „mrtvé slunce“.

Podruhé jsme se narodily, řekla svědkyně střelbyVideo: TV Prima Velké Zprávy

Odhalení pietního místa se účastnila i řada lidí, kteří byli svědky samotného útoku. Někteří z nich jen stěží zadržovali pláč. „To byl zážitek, který nikdy z života nevymažete,“ řekla mladá žena, která k pietnímu místa přišla v doprovodu své matky. Obě se staly očitými svědkyněmi střelby a za to, že přežily, mohou vděčit náhodě. „I po roce to mám stále před očima, někdy nemůžu spát, snažím se s tím vyrovnat a snažím se myslet, že nic podobného se už nikdy nebude opakovat,“ dodala svědkyně střelby.

Rok od střelby v ostravské nemocnici. Experti testují technologii na odhalení zbraní

Domácí

Nemocnice v letošním roce přijala několik technických opatření, která přispívají k lepší kontrole rozlehlého areálu.

„Místa s větší frekvencí osob jsou častěji monitorována operativní hlídkou ostrahy, která byla posílena o speciálně vyškolené zaměstnance. Nemocnice také zahájila budování velína, který bude bezpečnostním mozkem celého areálu. Na to naváže instalací nadstavby ke kamerovému systému, která umí rozeznat podezřelý pohyb osob.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Po střelbě v ostravské fakultní nemocnici policisté evakuovali část personálu i pacientů.

V rámci rekonstrukce nemocničních budov pokračuje i postupná výměna stávajících dveří za nové, opatřené elektrickými zámky a speciálním systémem, který umožní řešit v krizových situacích otevírání a uzavírání vstupů z jednoho místa,“ sdělila mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Bohoslužba v Ostravské FNVideo: Aleš Honus, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám