Hlavní obsah

Rok od střelby v ostravské nemocnici. Experti testují technologii na odhalení zbraní

Novinky, Natálie Lošková, ČTK

Rok od střelby v ostravské fakultní nemocnici experti testují v pražské nemocnici novou technologii na detekci zbraní. Speciální kamerový systém umí identifikovat potenciálního útočníka a rozpozná, zda drží v ruce zbraň. Upozornit bezpečnostní složky by tak systém mohl dříve, než k samotnému útoku dojde.

Rok od střelby v Ostravě. Experti testují technologii na odhalení zbraníVideo: Novinky

 
Článek

V úterý 10. prosince vkročil kolem sedmé hodiny ranní do Fakultní nemocnice v Ostravě dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek. Nejprve se procházel po chodbách nemocnice a vybíral čekárnu, ve které bude nejvíce lidí. Poté začal střílet. Sedm lidí útok nepřežilo.

Střelba v ostravské nemocnici je druhá nejtragičtější v historii republiky. Nejvíce obětí přinesla střelba v únoru 2015. Tehdy dlouhodobě nezaměstnaný elektrikář Zdeněk Kovář zastřelil v restauraci Družba v Uherském Brodě osm lidí a nakonec i sebe.

„Střelba v ostravské nemocnici byla samozřejmě velká tragédie. Přestože policie byla na místě velice rychle, pachatele už na místě nezaznamenala, protože hlášení přišlo pozdě. Zareagovali jsme tím, že jsme chtěli vyvinout systém, který takový problém řeší. Detekci té události chceme postavit na automatickém systému, ne na tom, že někdo zvedne telefon a tu policii zavolá,“ vysvětluje Michal Moroz z Asociace kritické infrastruktury ČR.

Nově vyvíjený systém by tak měl na přítomnost zbraně v prostorách s kamerovým systémem upozornit hned ve chvíli, kdy pachatel zbraň vytahuje. „K tomu může dojít ještě před střelbou, třeba v momentě, kdy vchází do budovy, prochází chodbami, může to být například ve výtahu, kde se kouká, jestli má nabito,“ popisuje Moroz.

Foto: Novinky

Technologie na odhalení zbraní.

Technologie používá umělou inteligenci, díky tomu je schopna rozeznávat různé objekty, jako zbraň, obličeje nebo celé osoby. „Sofistikované algoritmy, které se v obraze naučily hledat různé tvary, barvy a podobně, rozeznají, jestli jde o velkou nebo malou zbraň nebo konkrétní druh. Podle toho jsme schopni vyhodnotit bezpečnostní riziko,“ vysvětluje zakladatel společnosti Quantasoft Milan Pašek, který technologii vyvíjí.

V okamžiku, kdy kamery zbraň zaznamenají, vyšlou do kontrolního pracoviště výstrahu. „Operátor vyhodnotí, zda jde o planý poplach, nebo o mimořádnou situaci. Následně případně upozorní složky integrovaného záchranného systému,“ vysvětluje technický ředitel firmy Securitas Jan Huml.

Podobným útokům by se mohlo předejít

Kdyby tedy byl tento inteligentní kamerový systém v provozu v den střelby v ostravské nemocnici, mohlo kontrolní pracoviště upozornit policisty, že se po chodbách nemocnice pohybuje muž se zbraní ještě předtím, než by k útoku došlo.

Podobným útokům chce nová technologie do budoucna zabránit, speciální kameru proto nyní testují bezpečnostní experti v pražské nemocnici IKEM. „Předpokládáme, že výsledky budeme moct veřejnosti představit někdy na jaře příštího roku,“ uvedl Moroz.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Před poliklinikou Fakultní nemocnice Ostrava byl 10. prosince 2020 odhalen památník obětem loňské tragické střelby. Zemřelo při ní sedm lidí.

Kromě detekce zbraní dokáže systém velmi přesně rozpoznat také obličeje. Díky využití speciálních neuronových sítí rozpozná člověka například i v roušce nebo kukle. „Počítač je schopný rozeznávat tváře v desetimilionových databázích, a to i když jsou původní identifikační fotografie zastaralé,“ vysvětluje Milan Pašek.

Foto: Novinky

Kamerový systém dokáže detekovat obličeje i v rouškách.

Ten se ale kvůli ochraně osobních údajů v pražském IKEM netestuje a s největší pravděpodobností v nemocnicích používán nebude. Využití by však v budoucnu mohl mít například pro kriminalisty při vyšetřování. Systém by totiž dokázal zpětně vyhledat, kudy přesně se konkrétní pachatel pohyboval.

Použití těchto systémů je ale diskutabilní, jeden funguje na pražském letišti, dostal povolení vlády, je ve zkušebním provozu. Přístup k údajům mají pouze policisté a celníci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pietní místo před ostravskou fakultní nemocnicí ve čtvrtek odpoledne.

Rok od tragické události 

Lidé si ve čtvrtek připomínají útok v ostravské nemocnici, kde Ctirad Vitásek před rokem postřelil devět lidí. Šest z nich zahynulo na místě, sedmý člověk, který utrpěl průstřel hrudníku, následně zemřel na operačním sále.

Dvaačtyřicetiletý střelec z Opavska zahájil palbu bez varování ve třetím patře polikliniky v čekárně traumatologické ambulance. Nelegálně drženou zbraní se pachatel snažil zasáhnout pacienty z bezprostřední blízkosti do hlavy a hrudníku.

Útočník držel zbraň nelegálně, po činu uprchl ještě před příjezdem policie. Zhruba o tři hodiny později spáchal v Děhylově nedaleko Ostravy sebevraždu. Koncem letošního srpna proto policie případ odložila.

Podle policejního vyšetřování byl útočník přesvědčen, že trpí nevyléčitelnou chorobou a lékaři mu nechtějí pomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám