Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) projednal v pondělí návrh státního rozpočtu pro příští rok. Řešilo se i rozvolnění koronavirových opatřeních ve školách. Novinky vám nabízejí tiskovou konferenci živě.

Tisková konference po jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

Návrh rozpočtu schválila vláda hlasy hnutí ANO. Jak na Twitteru informoval šéf ČSSD Jan Hamáček, sociální demokraté návrh nepodpořili.

Rozpočet pak počítá se schodkem 376,6 miliardy korun. Příjmy ministerstvo financí naplánovalo na 1543,3 miliardy korun a výdaje na 1919,9 miliardy korun.

Ministři za ČSSD nepodpořili návrh státního rozpočtu, ANO ho protlačilo se schodkem 377 miliard Kč

Domácí

Sněmovna do voleb rozpočet ale už zcela jistě neschválí, vláda tak bude muset po volbách návrh znovu projednat a předložit nové dolní komoře.

Před schválením rozpočtu bude muset kabinet nicméně ještě rozhodnout, zda a o kolik navýší příští rok platy státních zaměstnanců.

Foto: ČTK

Tisková konference po jednání vlády.

ANO navrhuje nárůst o inflaci, ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) trvá na navýšení o 3000 korun. Ministři za ANO chtějí navrhnout růst o 1400 korun.

Rozvolnění pro školáky 

Tématem bylo i další rozvolnění koronavirových opatření. „V pondělí předloží ministr zdravotnictví další odpuštění – testování pro děti,“ naznačil již v pátek premiér.

Změna by se měla týkat zejména žáků a studentů, kteří by se nejspíš nově nemuseli kvůli školám v přírodě, návštěvě zoo, zájmových kroužků či divadla prokazovat bezinfekčností, pokud budou z jedné třídy nebo z neměnného kolektivu.

Vláda v pondělí projedná další rozvolnění opatření pro školy

Domácí

Řešit se mělo i krizové ošetřovné. Ministryně Maláčová (ČSSD) minulý týden oznámila, že předloží vládě návrh, podle kterého by se dávka měla zvýšit ze 60 na 80 procent základu výdělku a vyplácela by se po celou dobu nařízené karantény.

Výběr článků

Načítám