Hlavní obsah

Ministři za ČSSD nepodpořili návrh státního rozpočtu, ANO ho protlačilo se schodkem 377 miliard Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministři za sociální demokracii nepodpořili v pondělí návrh státního rozpočtu pro příští rok. Na Twitteru o tom informovali šéf strany Jan Hamáček a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ministři za ANO sociální demokraty přehlasovali a rozpočet kabinetem prošel.

Vláda dala zelenou návrhu státního rozpočtu na rok 2022Video: ČTK

 
Článek

„Ministři ČSSD hlasovali proti návrhu státního rozpočtu,“ oznámila Maláčová.

Důvodem pro tento postoj jsou platy státních zaměstnanců. ČSSD prosazovala plošné navýšení o tři tisíce korun. Hnutí ANO trvalo na částce 1400 korun.

„Zvýšení platů zaměstnanců státu jen o 1400 místo 3000 Kč nepokryje ani inflaci. Po volbách ty 3000 Kč prosadíme, protože hasiči, policisté, zdravotníci, vojáci, učitelé, pečovatelky a další zaměstnanci státu si to zaslouží,“ míní Maláčová.

Rozpočet vládou prošel

Ministrů za ČSSD je ale ve vládě menšina, a tak návrh státního rozpočtu vláda hlasy hnutí ANO odsouhlasila. Počítá se schodkem 376,6 miliardy.

„Vláda dala zelenou návrhu státního rozpočtu na rok 2022. Oproti loňskému roku jsme snížili deficit o téměř 124 miliard korun na 376,6 miliardy,“ uvedla šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Tisková konference po jednání vlády

Domácí

K názorovému rozkolu pak uvedla, že je podstatné, že vláda hnutí ANO a ČSSD zvládla čtyřleté volební odbobí. „Podstatné je, že vláda dokázala dovládnout. V tomhle případě jsme se prostě nedomluvili,“ řekla Schillerová.

Vláda musí rozpočet odevzdat Sněmovně do 30. září. Projednají jej ale až noví poslanci, kteří vzejdou z voleb 8. a 9. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám