Hlavní obsah

Technické konopí bude moci obsahovat více THC než nyní

Praha

V technickém konopí bude moci být vyšší obsah účinné látky THC než nyní. V novele, která má zlepšit dostupnost léčebného konopí a umožnit jeho předepisování na elektronický recept, to v úterý znovu schválila Sněmovna. Senátní návrh na zachování nynějšího stavu odmítla. Předlohu ve sněmovním znění nyní dostane k podpisu prezident.

Foto: Profimedia.cz

Hemp - konopí s obsahem 0,3 THC

Článek

Za technické konopí se bude podle schválené novely pokládat konopí s obsahem účinné látky THC do jednoho procenta, což je zhruba třikrát více než nyní. Někteří senátoři upozorňovali na to, že zvýšení obsahu by bylo v rozporu s mezinárodní protidrogovou úmluvou a mělo by vliv i na trestní právo, kdy jde o hranici mezi přestupkem a trestným činem.

Senát proto chtěl vrátit hranici obsahu THC v technickém konopí na 0,3 procenta. Poslanci na to ale nepřistoupili. Podle sněmovního znění se navíc nebude pohlížet jako na návykovou látku ani na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC.

Na konopném trhu se válejí miliardy, Česko je nechce

Ekonomika

Soukromé subjekty budou moci podle novely pěstovat rostliny konopí pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Ministerstvo zdravotnictví si od této změny slibuje zvýšení konkurence a snížení ceny léčivých přípravků s obsahem konopí, které jsou z 90 procent hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Nyní Státní ústav pro kontrolu léčiv vykupuje na základě tendru objednaný objem konopí od vybraného dodavatele.

Senát neúspěšně prosazoval také to, aby i pěstitelé léčebného konopí museli mít certifikát správné výrobní praxe léčivých látek podle zákona o léčivech, který vydává lékový ústav. Podle sněmovní verze jim bude stačit prohlášení o splnění podmínek správné pěstitelské praxe.

Díky OSN zlevní léčebné konopí i v Česku

Domácí

Léčebné konopí se užívá třeba u chronických bolestí, na něž nezabírají jiné léky. Předepisují ho vybraní lékaři, například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou a AIDS.

Lékový ústav dostane novelou právo blokovat internetové stránky, na nichž se nabízejí nelegální a padělané léky. Vznikne také centrální úložiště záznamů o očkování lidí, které bude sloužit jako elektronická obdoba očkovacího průkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám