Hlavní obsah

Díky OSN zlevní léčebné konopí i v Česku

Právo, rsk, ave

Fakt, že úřad OSN pro drogy a kriminalitu na posledním jednání vyřadil marihuanu ze seznamu nejtěžších drog, může v řádu měsíců zlevnit a zpřístupnit léčivé konopí i v Česku. Právu to řekl protidrogový expert Jindřich Vobořil s tím, že se to ale stane jedině v případě, že na to stát zareaguje a změní legislativu.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Konopí dosud bylo v seznamu 4 Úmluvy OSN o omamných látkách společně s nejtěžšími drogami jako heroin a další opiáty. Přesunutím konopí na seznam 1 úmluvy stále však znamená, že konopí zůstává drogou pod dohledem mezinárodních institucí. Česko pro tuto změnu hlasovalo.

„Na čtyřce byl seznam látek, které nemají léčebné použití. A když je chtěla ČR léčebně použít, tak na to musela mít státní agenturu, která vše monitorovala. Pokud by se změnily zákony, tak farmaceutické firmy a výrobci, které konopí zpracovávají, by po změně zákona už nepotřebovali státní agenturu, která jejich výrobky vykupuje a přeprodává. Nyní to dělá jedna licencovaná firma,“ řekl Právu Vobořil.

Čtyři americké státy legalizovaly konopí pro rekreační účely, Oregon povolí psychotropní houbičky

Ekonomika

Změna legislativy by podle něj mohla otevřít trh s léčebným konopím. „Z konopí by se pak stala běžná komodita v oblasti léčiv. A přípravky, které jsou nyní na trhu, by byly nejen dostupnější, ale také by jednoznačně zlevnily a rozhýbal by se i obchod se zahraničím,“ uvedl.

„To neznamená, že by konopí nebylo na nějakém seznamu látek, ale restrikce vyžadované z mezinárodních úmluv budou nižší. A změnila by se situace, kdy je nyní dostupnější fentanyl, morfium a řada mnohem návykovějších látek než samotné konopí,“ doplnil Vobořil.

Pro vyřazení marihuany hlasovalo 27 členských zemí Komise pro omamné látky úřadu OSN pro drogy a kriminalitu, proti 25 a jedna země se zdržela hlasování. Členem komise je i Česká republika, která podle serveru Marijuana Business Daily hlasovala pro návrh.

Stovky lidí pochodovaly centrem Prahy za legalizaci marihuany

Domácí

Jak jednotlivé země hlasovaly, ale úřad OSN, který sídlí ve Vídni, neuvedl. „Přestože nejde o úplné uvolnění kontroly, je to obrovský krok k normalizaci užívání konopí v medicíně, ale i obecně v populaci,“ uvedl nezávislý expert Kenzi Riboulet-Zemouli ze CND Monitor.

Spolu s návrhem komise hlasovala ještě o pěti dalších bodech oslabení kontroly nad konopnými preparáty, ty však smetla ze stolu.

Evropa je liberální

V Česku se konopí smí užívat pouze pro lékařské účely, držení je povoleno pro vlastní spotřebu. V medicíně se užívá v mnoha evropských státech, například v Německu, Polsku, Dánsku, Finsku, Nizozemsku, Velké Británii či Irsku, dále pak ve Švýcarsku, ale i v Řecku, Itálii, v San Marinu, na Maltě nebo v Chorvatsku.

V některých dalších státech se toleruje i pro rekreační účely, například v Kanadě, Jihoafrické republice, Gruzii nebo v Uruguayi.

Reklama

Výběr článků

Načítám