Hlavní obsah

Tak vidíš, žádný virus není! Prymula nabil antirouškařům

Novinky, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Noční schůzka ministra zdravotnictví Romana Prymuly se šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem, která byla v rozporu s vládními opatřeními proti pandemii, nahrála lidem, kteří tato nařízení odmítají a vážnost šíření nákazy covid-19 zpochybňují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstrace proti vládním opatřením kvůli pandemii koronaviru.

Článek

Když se v neděli do Prahy sjelo na dva tisíce lidí, kteří na Staroměstském náměstí protestovali proti vládním opatřením proti koronaviru, nešetřil premiér Andrej Babiš kritikou. „Teď, když máme před sebou dva nejtěžší a nejsložitější týdny pro zvládnutí epidemie, jen zaměstnávají zdravotníky, záchranáře a policii, prostě profese, které potřebujeme fakt na úplně jiné činnosti,” zlobil se premiér na lidi, kteří slova představitelů státu o vážnosti situace a výzvy k ohleduplnosti a osobní zodpovědnosti odmítají.

Prymula přistižen v noci v restauraci a bez roušky

Domácí

Jednání ministra Prymuly jim teď dává do ruky silnou zbraň. „Od rána mi píšou odmítači, všichni ve stylu 'tak vidíš, žádnej virus není, přece by nebyli tak blbí, je to jenom buzerace',” napsal na svůj twitterový účet bývalý ředitel Komerční banky a investor Radovan Vávra.

Večerní schůzka Prymuly s Faltýnkem nahrála i šéfovi České stomatologické komory Romanu Šmuclerovi, který od začátku patří mezi hlavní hlasy proti přísným vládním restrikcím. „Jsem rád, že si myslí stejně jako já, že s opatrností mohou restaurace běžet. Ve školách by se mohly děti učit, aby nám nevyrůstala generace neschopná práce,” napsal v pátek ráno také na Twitter Šmucler.

Od čtvrtka platí v Česku znovu přísnější pravidla v rámci nouzového stavu. Lidé by podle vládního nařízení měli vycházet jen do práce, na nákup, k lékaři, za sportem anebo kvůli péči o blízké. Od 14. října jsou také zcela zavřené veškeré školy včetně prvních stupňů základních škol.

Ministr Prymula původně další omezení volného pohybu lidí nechtěl zavádět před 3. listopadem, kdy měla skončit původní, mírnější nařízení. Právě tím, že spousta lidí ignoruje i tato, pak ve středu zdůvodnil, proč vláda „musí zavádět nová opatření”.

Počet nakažených koronavirem v České republice během října prudce stoupl, výrazně také přibylo hospitalizovaných a zemřelých. Lidí, kteří zemřeli v souvislosti s onemocněním covid-19, bylo jen za říjen víc než za celé období od března do září.

Opozice Prymulovi: Okamžitě odstupte

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám