Hlavní obsah

Opozice Prymulovi: Okamžitě odstupte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opoziční politici v pátek už od rána reagují na zprávu, že ministr zdravotnictví Roman Prymula navzdory vlastním nařízením navštívil ve středu pozdě večer restauraci v Praze. Vyzývají ho k okamžité rezignaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Pane ministře, omluvte se a okamžitě odstupte! Okamžitě, prosím! To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ napsal šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Prymula přistižen v noci v restauraci a bez roušky

Domácí

Šéf STAN Vít Rakušan chování Prymuly a Faltýnka přirovnal k papalášskému chování prasat v románu George Orwella Farma zvířat. „Pamatujete na prasata v Orwellově Farmě zvířat? Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to nejen manažersky, ale hlavně morálně. Důvěra je základ. Bez ní se vládnout nedá. Rezignujte,“ napsal Rakušan.

K volání po rezignaci se z tábora TOP 09 kromě Kalouska připojila také její šéfka Markéta Pekarová Adamová, která napsala: „Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte.”

„Vláda volá své partnery a spojence z NATO a EU na pomoc v boji s pandemií. Měla by působit věrohodně a vzbuzovat důvěru. Noční mejdan pánů Prymuly a Faltýnka v zakázaném místě působí jako velká provokace. Oba by měli v zájmu státu odstoupit ze všech svých funkcí,“ napsal senátor Pavel Fischer.

Výsměch občanům

Bývalý předseda lidovců a poslanec Marek Výborný označil Prymulovu návštěvu restaurace za výsměch občanům, který se odrazí na ochotě veřejnosti dodržovat vládní opatření.

Počin ministra Prymuly a druhého nejvyššího muže hnutí ANO se nezamlouvá ani šéfovi ODS Petru Fialovi. „Tady doslova platí, že kážou vodu a pijí víno. Opravdu si někdo ještě myslí, že tato vláda nás dokáže provést pandemií? Ministr Prymula a místopředseda hnutí ANO Faltýnek se vysmáli všem lidem, kteří se bojí o svoje zdraví, o život svých blízkých a o holou existenci,” míní předseda ODS s tím, že to pošramotí již tak křehkou důvěru občanů.

Kriticky se k věci vyjádřil také bývalý europoslanec za ANO Pavel Telička. „Ministr Prymula s Faltýnkem v restauraci bez roušek. Proč mě to nepřekvapuje... A oni mají tu drzost házet vývoj čísel na občany. Pouze podtrhli svoji zodpovědnost za stav,” napsal Telička na Twitter.

Někteří kritizují s nadhledem

S jistým odlehčením, které mu je v poslední době na Twitteru vlastní, si komentář neodpustil ani expremiér Mirek Topolánek. „Tak to se ti Faltýnku povedlo! Jestli je budeš odstřelovat tímto tempem, do 14 dnů bude ministrem zdravotnictví pan prof. Flégr (přibližně v den, kdy se přesně potvrdí jeho prognózy).  Vážně, tohle se ustát nedá. Končí,” napsal na Twitter.

Komentář si neodpustil ani falešný účet poslance a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. „Volal jsem Prymulovi. Prý tam nějaké nemocné prase mělo Covid. Vysvětlí mi to později, teď sedí u kadeřníka,” glosoval autor situaci a odkazoval na přešlapy z jara. Tehdy se mluvilo o tom, že šéfka státní kasy Alena Schillerová navštívila kadeřníka, přestože měla být z rozhodnutí vlády kadeřnictví zavřená. Tvrdila přitom, že si profesionálně vypadající účes zvládla udělat sama.

Hradní kancléř Vratislav Mynář pak pořádal nelegální zabijačku ve svém penzionu v Osvětimanech.

Anketa

Měl by ministr Prymula kvůli porušení vládních nařízení odstoupit?
Ano
71,3 %
Ne
28,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19975 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám