Hlavní obsah

Stypka a Mirai zpívali seniorům pod okny

Právo, Aleš Honus

Populární čeští zpěváci už týden koncertují po celé České republice pod okny domovů pro seniory. Další iniciativy se chopili frýdecko-místečtí písničkáři David Stypka a Mirai Navrátil. Ti v sobotu odehráli improvizované koncerty pod okny domovů pro seniory v Ostravě. Asistovaly jim u toho členky folklorního souboru Grunik.

Stypka a Mirai zpívali seniorům pod oknyVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Zpěváky oslovila zaměstnankyně Záchranné služby Moravskoslezského kraje Betty Hrabovská, která se rozhodla neobvyklé „turné“ zajistit organizačně a na tuto sobotu domluvila koncerty v domovech pro seniory Korýtko, Sluníčko, Iris a Slunečnice v ostravských městských částech Zábřeh, Vítkovice, Mariánské Hory a Poruba.

Na každém místě umělci během pár minut vyložili z dodávky improvizovanou aparaturu a z oken, z balkonů i z laviček v parku jim přihlíželi nejenom klienti, ale i početný personál, jenž se o seniory stará.

Foto: Aleš Honus, Právo

Improvizovaný koncert sledovali nejen klienti domova seniorů, ale také zdravotnický personál.

Dodávku s umělci na jednotlivá místa doprovázeli i hasiči a záchranáři, kteří nápad podpořili. „Když jsme zástupce jednotlivých domovů pro seniory kontaktovali, zda by měli zájem o takovou hudební produkci, byli z toho nadšení. Personál těchto domovů je velmi vyčerpaný, protože jde skutečně o nepředstavitelně náročnou práci. Klienti jsou zase v tomto období smutní, protože se vzhledem ke karanténním opatřením nemohou setkat se svými blízkými. Jsme rádi, že jim můžeme aspoň touto formou přinést trochu radosti,“ řekla Hrabovská.

Foto: Aleš Honus, Právo

Pro klienty domova pro seniory byl improvizovaný koncert příjemným rozptýlením.

Seniory kromě několika autorských písní obou umělců čekaly i květiny, které jim personál roznesl do pokojů. Každý z koncertů měl přitom trochu jiný charakter, například při zastavení v domově Sluníčko ve Vítkovicích si senioři s oběma zpěváky zazpívali lidovku Beskyde, Beskyde.

„Oslovili jsme květinářství a zahradnictví, zda by klientům domovů nemohli věnovat květiny a drobné dárky. Několik z nich tuto výzvu přijalo, také myslím, že akce byla úspěšná. David Stypka po posledním vystoupení v domově Slunečnice v Porubě prohlásil, že to sice bylo náročné odpoledne, ale nejpozději do dvou týdnů do toho jde znovu, tentokrát s největší pravděpodobností ve Frýdku-Místku. Tak snad to klapne,“ dodala Betty Hrabovská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám