Hlavní obsah

Stovky armádních nováčků považují za čest sloužit

Být přijat do armády a dostat šanci v ní sloužit je čest. Bez zaváhání to řekne každý ze 462 nových studentů brněnské Univerzity obrany, kteří ve středu v jejích kasárnách společným pokřikem „Tak přísaháme!“ složili slavnostní přísahu a oficiálně se tak stali vojáky.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

V kasárnách Univerzity obrany v Brně 27. října 2021 slíbilo 462 nových studentů věrnost České republice

Článek

Ne u každého z nich se doma jásalo, když řekl, že chce být vojákem. Mnohý z nováčků musel rodiče ujišťovat, že bude při výcviku na sebe dávat pozor. Při přísaze bylo ale na rodičích vidět, že jsou na své potomky pyšní.

Zájem mladých lidí o práci v armádě vzrůstá. Ročně je jich přijato až dva tisíce. Značnou část z nich tvoří studenti Univerzity obrany. Před zahájením studia je čeká měsíční náročný přijímač, který je drsným testem.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Slavnostní vojenská přísaha zazněla v Brně netradičně, až na výjimku se vždy konala na Hradčanském náměstí u Pražského hradu

Jde to i ze zdrávky

Například Martin Hercik z Děčína chodil ještě před pár měsíci do třídy plné holek. Přestože navštěvoval zdravotnické lyceum, přijímačky zvládl dokonce jako jeden z nejlepších. Pomohla jeho dobrá fyzická kondice z hokeje, který hraje. Pro bývalé spolužačky to byl šok, když se dověděly, že z něj bude voják. Zdůraznil, že reakce okolí na toto rozhodnutí byly vždy milé.

Armáda mění strategii. Tlumí mise, cvičí doma

Domácí

„To tak ve výcviku plníte jeden úkol za druhým a najednou si uvědomíte, že vám přímo nad hlavou projíždí obrněný transportér. Naši mě doma vždy vedli k vlastenectví a to, že tady můžu být, je pro mě velká čest. Chci být prospěšný,“ řekl Právu.

V budoucnu by chtěl pracovat u dělostřelectva nebo u chemiků. Na rozhodnutí o své specializaci má ještě rok.

Foto: Monika Hlaváčová, ČTK

Zájem mladých lidí o práci v armádě vzrůstá, ročně je jich přijato až dva tisíce

To téměř dvoumetrový Ondřej Nevrla z Berouna to měl těžší. Vystudoval střední policejní školu a vybíral mezi povoláním policisty a vojáka. Zvolil armádu, protože se chce coby průzkumník účastnit zahraničních misí. Doma mu to rozmlouvali, ale neustoupil. Bohužel nenašel pochopení u své dívky a kvůli tomu, že zvolil kariéru vojáka, se dokonce rozešli.

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Domácí

„Vyšší zájem o práci v armádě je odrazem toho, že ji za svou přijala společnost. Loni armádu v průzkumu oblíbenosti pozitivně hodnotilo zhruba 80 procent dotázaných, čehož si nesmírně vážíme,“ řekl Právu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Voják a zároveň specialista

Zdůraznil, že odrazem toho je právě zvyšující se zájem o práci pro obranu státu, a to včetně působení v aktivních zálohách. Středoškolákům, kteří uvažují o práci v ozbrojených složkách, vzkazuje, aby odložili mobily a tablety, vypnuli počítače a začali se hýbat, protože náročné fyzické testy pro přijetí do armády nelze nijak obejít.

Armáda chystá třetí meteoradar pro lepší předpověď počasí i extrémních jevů

Domácí

„Pokud se ale dostanou na Univerzitu obrany, budou z nich nejen vojáci, ale v oboru, který si vyberou, i specialisté. Armáda stále více využívá složité technické, počítačové a robotické systémy, takže moderní voják je nejen fyzicky zdatný, ale především jde o špičkového specialistu třeba na oblast informačních technologií,“ zdůraznil ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám