Hlavní obsah

Nesedí 100 tisíc lidí. Stát o mnohých uprchlících nic neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty příchozích z Ukrajiny podle anonymního sčítání SIM karet ukázaly na konci minulého týdne asi 350 tisíc lidí, řekla Právu mluvčí generálního ředitelství hasičů Pavla Jakoubková, registrováno jich bylo přes 250 tisíc. Registrace, při níž se musí uvádět místo pobytu, ale neznamená, že stát má o uprchlících přehled. O zhruba 100 tisících lidí nic neví.

Foto: Jan Handrejch

Centrum pro uprchlíky v Praze

Článek

Pražský magistrát ani jednotlivé radnice nevědí přesně, kde všichni uprchlíci skončili. Podle Jakoubkové se sledují adresy ubytovaných přes krajská asistenční centra, jde asi o desetinu lidí z celkového počtu příchozích.

„Předpokládáme, že zbytek k těm registrovaným si zajistil ubytování sám,“ uvedla Jakoubková. Pokud uprchlík odmítne místo, které mu nabídli v asistenčním centru, ztrácí podle rozhodnutí vlády nárok na to, aby mu s bydlením pomáhal stát.

Denně aktualizují počty dětí

Uprchlíci mají povinnost registrovat se do 30 dnů, a pokud žijí na ubytovnách či v hotelech, vyřizuje to podle mluvčí cizinecké policie Renaty Grecmanové jejich ubytovatel. Nakolik je povinnost splněna a nakolik adresy sedí, se zřejmě dosud nezjišťovalo. Ani pražský magistrát, ani jednotlivé radnice nemají přesné informace, kde se u nich uprchlíci nacházejí. Magistrát statistiku nevede.

Ruska žijící v Praze: Diskriminaci jsem nezažila, ale dokázala bych ji pochopit

Válka na Ukrajině

„Dostáváme informace z ministerstva vnitra – jde hlavně o počty dětí, které jsou aktualizovány denně,“ uvedl mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich s tím, že u nich se zabydlelo asi 1500 dětí. Praha 7 se podle mluvčího Martina Vokuše pokouší vytvořit vlastní přehled kontaktů, z databáze ministerstva vnitra je nevyčte.

„Nejsou zde k dispozici takto detailní přehledy, které by například evidovaly, kde jsou konkrétní lidé ubytováni. Můžeme odtud zjistit například věkovou skladbu uprchlíků v Praze 7, kromě jiného nám slouží pro plánování potřebných kapacit ve školách a školkách,“ uvedl Vokuš.

Sousedé vyčítají Slovence, že ubytovala „nacisty“

Válka na Ukrajině

Slabiny systému

Uprchlická krize podobně jako předchozí pandemie ukazuje podle expertky na veřejnou a sociální politiku Fakulty sociálních věd UK Marie Jelínkové slabiny našeho systému. Jelínková se obává, že na ně doplatí především uprchlíci, kteří prostředí neznají. „Je tu velká část lidí, o nichž nevíme, kde jsou. V našem i jejich zájmu ale je, aby se o nich vědělo,“ řekla Právu Jelínková.

Dozvěděla se už o případech, kdy Ukrajinky utekly kvůli sexuálním narážkám z bydlení, ke kterému se narychlo dostaly. „Nejsou to otázky, zda se to bude dít, ale v jakém rozsahu,“ poznamenala expertka.

Příliv uprchlíků Jelínková chápe jako příležitost odstranit slabiny, především v sociálním systému. „Jednou z nich je dodržování zákoníku práce na trhu práce,“ uvedla expertka. Ukrajinci by měli vědět, že minimální měsíční mzda u nás nyní činí 16 200 korun.

Ukrajincům slibují výhody, pak je okradou

Domácí

„Ale to je za úvazek 40 hodin týdně, ne za víc. Je podstatné, aby to věděli a aby měli reálnou šanci s tím něco udělat, obrátili se třeba na inspektorát práce nebo právní poradenství nevládních organizací,“ doplnila expertka. Namístě podle ní je, aby stát přišel s informační kampaní o pracovních právech, a to v ukrajinštině. „Ukrajinci vyhledávají informace hlavně v rodném jazyce a je otázka, nakolik se sami dostávají k relevantním zprávám,“ dodala Jelínková.

Reklama

Výběr článků

Načítám