Hlavní obsah

Ukrajincům slibují výhody, pak je okradou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na asistenční centra, kam denně přicházejí tisíce Ukrajinců prchajících před válkou, se zaměřují podvodní „zprostředkovatelé“ a nabízejí jim za peníze služby, které jsou oficiálně zdarma, či nevýhodné pracovní nabídky.

Foto: Jan Handrejch

Centrum pro uprchlíky v Praze v polovině března.

Článek

K podvodům dochází nenápadně. U center pro uprchlíky obvykle zaparkují drahá auta, z nichž vystoupí muži v kožených bundách. Má jít o Ukrajince, kteří podobnou činnost páchají dlouhodobě. Protože umějí jazyk, působí věrohodně a oslovují přítomné uprchlíky.

Praha přispěje uprchlíkům na stravu

Domácí

Podle informací Práva se s tímto jednáním setkali pracovníci center v Praze, Brně nebo Zlíně. Do vnitřních prostor center se sice podvodníci nedostanou, ale operují venku a cizince oslovují v jejich rodném jazyce.

„Stává se to. Ukrajincům nabízejí vyřizování registrace a víz za úplatu a tvrdí jim, že jde o složitý proces, který jim pomohou hladce vyřídit. Ofi­ciálně je všechno bezplatné,“ potvrzuje ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Vláda schválila na začlenění ukrajinských školáků 5,2 miliardy korun

Věda a školy

Rakušan: Vše je bezplatně

Jak sdělila Elena Tulupova z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty, podvodníci se tohoto jednání dopouštějí již dlouhodobě. „Od svých kolegů vím, že se například na pražském hlavním nádraží nebo v Kongresovém centru vyskytují známé osoby, které tyto služby nabízejí už dlouhé roky. Všichni, kdo pomáhají s vyřizováním dokladů, už ty tváře znají, policie na to byla upozorněna,“ řekla.

Podle policie jde o neetické jednání. Z trestněprávního hlediska se jím momentálně nezabývá, protože k podvodu podle ní nedochází.

Psychiatr: Deziluze se vkrádá, ale Ukrajina platí krví, my jen penězi

Domácí

Princip registrujeme. Statistiky k tomu nemáme, protože jsou to věci na hraně etiky, ne trestnosti. Právě proto se ale snažíme uprchlíky informovat, aby nevěřili nabídkám, že pro ně někdo za úplatu zařídí zrychlení registračního procesu, případně vyjednání lepších podmínek,“ konstatoval mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Před časem toto zdůraznil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), kdy upozornil na „ukrajinské struktury“, které žádají peníze. „Nic takového není potřeba. Všechno je poskytováno bezplatně. Žádnou výhodu nikdo za peníze zprostředkovateli nezíská,“ řekl Rakušan.

Namísto urychlení procesu běženci nedostanou nic, na proceduru je ani nedoprovodí, protože se tam nedostanou.

Přispějte na útoky proti Rusku, prosí hackeři. Je to ale podvod

Bezpečnost

„I v cizinecké komunitě se šíří informace, které nejsou pravdivé. Nedostatek informací pak způsobuje to, že příchozí uprchlíci jsou takto okrádáni před krajskými asistenčními centry nebo na nádražích, s tím, že jim někdo řekne, že to za ně celé zařídí, pak jen shrábne peníze, šoupne je do fronty a pak zmizí,“ popsala Klára Boumová, manažerka pro advokační činnost Charity ČR.

„Máme hlášení i ze Zlína, že se jim tam pohybují podivní muži v kožených bundách, kteří vystupují z luxusních aut a oslovují tam čekající,“ uvedla.

Jaká jsou pravidla pro ubytování uprchlíků

Finance

Podobné služby, které neziskové organizace a další subjekty nabízejí zdarma, poskytují tito podvodní zprostředkovatelé podle Boumové již desítky let. „Jde o fenomén zprostředkovatelů. Někteří proces normálně vyřídí, ale často si berou peníze za něco, co ani nemůžou splnit, nebo to zařídí podivným způsobem. Na tuto historickou zkušenost navazují tito dnešní podvodníci,“ dodala.

Policisté proto vytvořili informativní videa v ukrajinštině. Upozornění pak přehrávají také ve vlacích převážejících uprchlíky a o hrozbách je informují.

Reklama

Výběr článků

Načítám