Hlavní obsah

Starostové by šli do vlády i bez Pirátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení STAN připouští, že do vlády půjdou i bez Pirátů, byť věří, že se Piráti ve svém referendu vysloví pro vstup do vlády. Rozhodnutí Jakuba Michálka nebýt ministrem pro legislativu vnímají jako důsledek těžké vnitrostranické diskuse o vstupu do Fialova kabinetu.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konfernce předsedů stran Piráti a STAN po jednání koaliční rady. Na snímku Ivan Bartoš a Vít Rakušan

Článek

Případný odchod čtyř pirátských poslanců do opozice by plány na novou vládu nezhatil, protože ODS, lidovci, TOP 09 a STAN by udrželi ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

„Evidentně se vede velká diskuse u Pirátů a já stále doufám, že to dopadne dobře,“ řekl v pátek Právu k pirátskému referendu šéf STAN Vít Rakušan.

Další překvapení. Pirát Michálek ministrem nebude

Domácí

Podle místopředsedy Starostů Petra Gazdíka je věcí Pirátů, koho do vlády nominují. „My si kandidáty nekádrujeme, ale je to škoda, protože Jakub Michálek je na legislativní proces odborník,“ řekl Právu.

Další místopředseda STAN Věslav Michalik pro Seznam řekl, že by nebylo možné se řídit smlouvou, ve které se zavázali, že půjdou společně do vlády, nebo společně do opozice. „Odpověď je jednoznačná: vstoupili bychom do vlády. Žádný volič STAN by nepochopil, že by vznik vlády zablokovala strana se čtyřmi poslanci,“ sdělil.

Šéfové SPOLU a PirSTAN podepsali koaliční smlouvu

Domácí

Šéf ODS a budoucí premiér Petr Fiala byl k otázce Michálkova odmítnutí zdrženlivý. „Personální nominace koalic, respektive jednotlivých stran, nejsou ještě uzavřeny,“ sdělil Fiala.

Jak by mohla vypadat nová vláda
ODS
premiérPetr Fiala
financeZbyněk Stanjura
kulturaMartin Baxa?
obranaJana Černochová
dopravaMartin Kupka
spravedlnostPavel Blažek
KDU-ČSL
práce a sociální věciMarian Jurečka
zemědělstvíZdeněk Nekula?
životní prostředíAnna Hubáčková
TOP 09
zdravotnictvíVlastimil Válek
věda, výzkumHelena Langšádlová
STAN
školstvíPetr Gazdík
vnitroVít Rakušan
průmysl a obchodVěslav Michalik
evropské záležitostiMikuláš Bek nebo Radim Sršeň
Piráti
místní rozvoj a digitalizaceIvan Bartoš
zahraničíJan Lipavský
legislativa?

Reklama

Výběr článků

Načítám