Hlavní obsah

Morální kocovina ve STAN: Kraje chtějí očistu, Rakušana drží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po propuknutí korupčního skandálu kolem bývalého náměstka pražského primátora a člena vedení STAN Petra Hlubučka zažívá hnutí Starostů a nezávislých morální kocovinu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Vít Rakušan

Článek

Členové STAN proto přivítali, že šéf hnutí a ministr vnitra Vít Rakušan chce urychlit svolání mimořádného volebního sněmu už na konec července.

Musíme zabránit průniku lidí, jejichž hlavní prioritou je hrabat pod sebe
Josef Horáček, šéf krajského STAN

„Na mimořádném sněmu by mělo dojít k totálnímu zemětřesení ve vedení strany. Měli bychom také najít mechanismus, jak do hnutí zabránit průniku lidí, jejichž hlavní prioritou je hrabat pod sebe,“ řekl Právu Josef Horáček, předseda STAN v Královéhradeckém kraji.

STAN musí najít skoro celé nové vedení. Po náhlém úmrtí místopředsedy Věslava Michalika a vynuceném odchodu místopředsedů Stanislava Polčáka a odcházejícího ministra školství Petra Gazdíka ve vedení zůstali už jen Rakušan a místopředsedkyně STAN a Sněmovny Věra Kovářová.

Z loni zvolených řadových místopředsedů STAN už zbyla jen Kovářová

Domácí

Místopředsedou hnutí je i bývalý poslanec Jan Farský, který je ale až do podzimu na stáži v USA.

Rakušan se chystá obhajovat. Stejně i Kovářová. „Nevidím důvod, proč nekandidovat,“ řekla Právu Kovářová.

„Pozice předsedy je neotřesitelná“

Rakušan má místo jisté. „Pozice Víta Rakušana jako předsedy je teď neotřesitelná, s tou kauzou není nijak konfrontován a funkci zvládá,“ uvedl Horáček. Stejně mluví předseda STAN v jižních Čechách Jaroslav Havel. „Rakušan má uvnitř hnutí důvěru. Málokdo by tu funkci dokázal zvládat líp. Je pravda, že se Švejdarem to byla školácká chyba, ale ty dělá každý,“ řekl Právu Havel.

Narážel na to, že Rakušan se s bývalým šéfem policie Janem Švejdarem rozešel ve zlém. Kritici to nyní dávají do souvislosti s vyšetřováním Hlubučka. To ale Švejdar popřel.

Místopředseda Senátu za STAN Jan Horník doufá, že novému vedení se podaří důvěru obnovit. „Členská základna, která roky hnutí budovala, je rozčarovaná. Určitě bychom neměli kvůli několika lotrům zahodit značku, sklopit hlavu a odejít,“ řekl Právu Horník.

Hnutí vrací a bude vracet statisíce od lidí kolem Redla

Domácí

Také Farský včera napsal z USA, že potřebují mimořádný sněm co nejdřív. „Stín ulpívá na celém STAN. Víme to. Od všeho společného s Hlubučkem, Redlem a jeho okolím se musí STAN jednoznačně odříznout,“ napsal Farský. Dodal, že podporuje Rakušana a sám se chystá hnutí pomoci. „Jak a na jaké pozici se zapojím, se ještě uvidí,“ vzkázal Farský.

Rakušan se chystá obhajovat a věří, že stranu očistí. „Skutečně si myslím, že jsem schopen v této chvíli reprezentovat obrodný proces, restart hnutí STAN, protože máme poslední šanci,“ řekl v neděli v ČT Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám