Hlavní obsah

Hnutí vrací a bude vracet statisíce od lidí kolem Redla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení hnutí STAN bude vracet další peněžní dar od lidí, kteří jsou obviněni v korupční kauze kolem pražského dopravního podniku. V roce 2016 poslal hnutí 350 tisíc korun Pavel Kos, tehdy jednatel firmy Czech Public Media. „Budeme vracet dar od Pavla Kose, ačkoli v době, kdy nám ten dar dal, nebyl obviněný,“ řekla Právu mluvčí STAN Sára Beránková.

Foto: Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

Starostové v sobotu sdělili, že vrátili dar Pavlu Manďákovi, který předloni poslal STAN 300 tisíc korun a který následně založil firmu s Redlovou partnerkou a Zakaríou Nemrahem, jenž je také zadržený kvůli stejné kauze jako Redl.

Podnikatel Kos byl letos v březnu pravomocně odsouzen za krácení daní na pět let, kdy jako spolupachatel v řetězci firem způsobil státu škodu ve výši 135 milionů korun. Bez ohledu na nynější obvinění ho tak čeká vězení.

PŘEHLEDNĚ: Kdo je kdo na seznamu obviněných v kauze Hlubuček

Krimi

Podle Beránkové nemá hnutí STAN přístup do policejního spisu, a proto ověřuje všechna jména, která se objeví v médiích. „Prověřujeme propojení na Michala Redla v několika stupních,“ dodala mluvčí. Pro Starosty není vracení darů nic nového. Na začátku roku vrátili 3,5 milionu korun firmám ovládaným společnostmi z Kypru a také společnosti s trestně stíhaným spolumajitelem.

Gazdík nařkl ANO

Končící ministr školství Petr Gazdík (STAN) v pondělí upozornil, že obviněný Nemrah sponzoroval hnutí ANO. „Mezi třemi zadrženými v kauze Dozimetr je i sponzor hnutí ANO Zakaría Nemrah. Ve svatém zápalu, s nímž nás ANO označuje za mafii, jim to asi nějak uniklo…“ napsal Gazdík na Twitteru.

Dvaatřicetiletý Nemrah podle dat projektu Hlídač státu prostřednictvím společnosti Czech Dubai Expo 2020 Business Council, z. s., poskytl hnutí ANO sponzorské dary v celkové výši 200 tisíc korun.

Obviněný Nemrah sponzorující ANO vám nevadí, podivil se Gazdík

Domácí

ANO se ale ohradilo. „Zoufalá snaha STAN odvést pozornost. Opět střela vedle, rádio Jerevan. Nebyl to Nemrah, ale společnost Czech Dubai Expo, kde byl tenhle člověk v roli člena dozorčí rady, a nebylo to v době, kdy dělal se STAN organizovaný zločin, ale v roce 2016,“ řekl Právu první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Také ODS měla dostat od Redlova otce Petra dar půl milionu. Na Twitteru na to upozornil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Na místě pražské ODS bych v kauze Hlubuček pokorně mlčel. Sama ODS totiž v roce 2012 za primátora Svobody přijala půl milionu jako sponzorský dar od rodiny Redlů. To bylo už dávno po tom, kdy ‚Míša‘ Redl prokazatelně kšeftoval s mafiánem Krejčířem,“ napsal Hřib a upozornil na web Hlídač státu.

Z jeho záznamu vyplývá, že společnost Internátní, a. s., v jejímž vedení Petr Redl byl, skutečně v roce 2012 poslala ODS půl milionu korun. Dar přijala hlavní kancelář strany. Tehdy byla ODS vládní stranou, jejím předsedou a premiérem byl Petr Nečas.

„Smlouvu v roce 2012 ODS podepsala dle platných interních předpisů a v souladu s platnou legislativou. Nejednalo se o dar pražskému regionu,“ řekl Právu Jakub Skyva z tiskového oddělení ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám