Hlavní obsah

Praha zavírá náplavky. Kulminace Berounky zvedne na povodňový stupeň i Vltavu

• Aktualizováno
Novinky, jas

Vydatné a vytrvalé deště spolu s bouřkami a odtáváním sněhu zvedají především na jihozápadě republiky hladiny řek. Meteorologové v souvislosti s tím aktualizovali výstrahu. Očekávají, že stupně povodňové aktivity dosáhne na dolním toku i Berounka a kvůli tomu i Vltava v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Berounka v Letech u PrahyVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Kulminaci Berounky meteorologové očekávají nad hranicí 1. stupně povodňové aktivity. Jeho překročení proto předpokládají i na Vltavě v pražské Chuchli.

Hlavní město preventivně uzavře náplavky i protipovodňová vrata na Čertovce. Oznámil to primátor Zdeněk Hřib (Piráti) s tím, že metropole je v kontaktu rovněž s pořadateli víkendových Svatojánských slavností Navalis.

Také v Děčíně na žádost Povodí Labe večer postavili protipovodňovou zeď u Parolodi. Podle prognózy má Labe dosáhnout čtyř metrů v sobotu kolem šesté ranní, zeď proto nechalo povodí postavit s předstihem ještě za světla.

Berounka v ČernošicíchVideo: Jindřich Ginter, Právo

Aktualizované varování před vzestupy hladin platí až do sobotního poledne v Praze, Jihočeském a částech Plzeňského a Středočeského kraje.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Pohled na Berounku z mostu mezi Lety a Řevnicemi

Na druhý stupeň, značící povodňovou pohotovost, vystoupala v pátek ráno Smutná v Ratajích, Úslava v Prádle a Koterově a Klabava v Nové Huti.

Povodeň v KoterověVideo: Patrik Biskup, Právo

Zhruba tři desítky toků jsou na prvním stupni. Nejčastěji jde o menší toky v západních, jižních a středních Čechách. Několik prvních stupňů eviduje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) také na Vysočině, v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Stav na vodních profilech v pátek v 9.00

Z dat meteorologů plyne, že za uplynulých 24 hodin pršelo téměř všude s výjimkou horských oblastí na severovýchodě.

Deště udeřily. Hasiči čerpají vodu ze sklepů, v Šilheřovicích přetekly rybníky

Krimi

Nejvyšší srážkové úhrny, nejčastěji mezi 25 a 35 milimetry, zaznamenali v jižní polovině Čech a Moravy.

Nejvíce srážek (65,7 milimetru za 24 hodin) spadlo v Dolních Věstonicích. Pásmo bouřek s vydatným deštěm zasáhlo severovýchod Moravy a Slezsko. Srážkové úhrny se tam pohybovaly mezi 25 a 40 milimetry.

Foto: Jakub Svoboda, Právo

Berounka v Dobřichovicích

V následujících 24 hodinách by mělo spadnout do 20 milimetrů srážek. Do podvečerních hodin platí v části Čech i Moravy a Slezska výstraha před vzestupy hladin řek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám