Hlavní obsah

Spor o volební zákon. Kvůli Bendově návrhu se pohádali i budoucí volební spojenci

Velkou kritiku i z řad kolegů z budoucí volební koalice sklidil za návrh změny volebního zákona poslanec Marek Benda (ODS). Na sněmovním výboru, který úpravu zákona po zásahu Ústavního soudu ve čtvrtek řešil, prosazoval, aby o části mandátů rozhodovaly přímo politické strany. Návrat do devadesátek, protiústavní!, nešetřili ho kolegové.

Foto: Novinky

Interview s Markem Bendou

Článek

„Piráti a stanisti mě hejtují na sociálních sítích. Musí za každou cenu hledat konflikt, ale to asi patří k věci. Zcela evidentně jsme dnes konkurenti ve volbách. Hledají každý způsob, jak se do Bendy, potažmo do ODS trefit,“ řekl Novinkám.

Benda odkazoval na reakce na návrh úprav volebního zákona, který ve středu předložil na ústavně-právním výboru ve Sněmovně. Prosazoval, aby o obsazení části poslaneckých křesel po volbách mohla rozhodovat stranická vedení. V praxi by tak ve druhém skrutiniu určila regiony, kterým připadnou zbývající mandáty. Pro hlasovali na výboru zástupci ODS, ANO a SPD.

Poslanci se u volebního zákona zasekli na přidělování mandátů

Parlamentní volby

Aktuálně se hlasy rozdělují pouze v jednom kole. Novela volebního zákona ale musí být přijata kvůli nálezu Ústavního soudu, který v únoru zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů. Podle jeho rozhodnutí je nespravedlivý pro malé strany a naopak zvýhodňuje ty velké. Zrušil také dosavadní kvóra nutná pro vstup koalicí do sněmovny. S doplněním volebního zákona přišli lidovečtí poslanci, senátoři i vláda.

Sněmovna podpořila volební novelu KDU-ČSL

Parlamentní volby

Na sociálních sítích se nyní kvůli Bendově pozměňovacímu návrhu spustila smršť ze strany zbytku opozice. Mezi nejvýraznějšími kritiky byl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. „To jsou čisté devadesátky! Není to žádná maličkost, v minulých volbách šlo o 34 mandátů a někdy i většinu poslanců klubu,“ uvedl na Twitteru.

Michálek tak narážel na to, že podobný systém platil v devadesátých letech. Tehdy se však zbylé mandáty v druhém kole, tzv. skrutiniu, rozdělovaly přímo konkrétním kandidátům, nikoli regionům a jejich prvním náhradníkům, jak nyní navrhuje Benda.

„Nejsem debil a Piráti nemají pravdu“

Benda nyní dále odmítl, že by on sám jitřil napjaté vztahy během předvolební kampaně. „Já do nikoho nejdu. Uvědomuji si, že musíme po volbách hledat nějaké společné průsečíky, i když nebudou stoprocentní. Ale nesnažím se v rámci opozice získávat body tím, že ostřeluji jiné,“ uvedl Benda.

Debatu o exekucích poslanci nedotáhli, na insolvence ani nedošlo

Domácí

Další z účastníků středeční schůze výboru, Jan Farský (STAN), nicméně odmítá, že by měl spor další rozměr. „O tom, kdo má sedět v Poslanecké sněmovně mají rozhodovat výhradně voliči, nikoli strany. Marka Bendy si vážím za to, že když má názor, tak si za ním jde, ale není to osobní,“ řekl Novinkám.

Bendovu úpravu nepodpořili ani zástupci TOP 09 a KDU-ČSL, kteří s ODS kandidují v předvolební koalici. Benda to přičítá „vyhrocené atmosféře“, kterou na výboru podle něj zapříčinili právě Piráti. „Zamrzelo mě to,“ připustil nyní.

Sněmovna upřednostnila verzi stavebního zákona hospodářského výboru místo MMR

Domácí

Člen výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) ale Bendův pohled na věc nesdílí. Pro Novinky uvedl, že i přesto, že by návrh mohl pomoci například vyrovnat rozdíly v zastoupení jednotlivých krajů, nejde podle něj i kvůli rozporům o ústavnosti o nejlepší řešení.

Z toho důvodu bude nadále prosazovat, aby zbylé mandáty připadly těm krajům, které mají největší počty zbytkových hlasů, jak stojí v jejich lidovecké novele.

Chtělo by to rekonstrukci vlády. Opozice nemá tah na branku, tvrdí Kalousek

Domácí

Teď je podle něj důležité, aby strany koalice SPOLU došly ke společnému stanovisku. „Musíme si to vydiskutovat,“ dodal Výborný. Věří tomu, že při hlasování ve Sněmovně bude již koalice jednotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám