Hlavní obsah

Sněmovna podpořila volební novelu KDU-ČSL

Poslanci ve čtvrtek projednali změny volebního zákona v prvním čtení, jako „nosič” zatím použili lidoveckou novelu z roku 2019. Důvodem je únorový zásah Ústavního soudu. Novela by měla zachovat 14 krajů a přinést dva zvýšené limity pro vstup koalic do dolní komory.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Navrhujeme zde model, který v České republice už byl, osvědčil se do roku 1998, respektive do roku 2002, a vychází z toho modelu Hagenbach-Bischoffovy metody,“ řekl na plénu Marek Výborný (KDU-ČSL).

Podle lidoveckého návrhu z listopadu 2019 by se měla zrušit načítací pětiprocentní klauzule pro koalice, podle níž by nyní koalice dvou stran potřebovala 10 procent hlasů, tří stran 15 procent atd. Zároveň se vrací k principu poměrného volebního systému, kdy ruší tzv. bonus pro vítěze s tím, že by se nejdříve rozdělily mandáty na celostátní úrovni a zavedlo tzv. druhé skrutinium, ve kterém by se rozdělil zbytek do jednotlivých krajů.

Ústavní soud dal částečně za pravdu stížnosti na volební zákon

Domácí

Volební pravidla musí poslanci a senátoři doplnit kvůli verdiktu Ústavního soudu, který nedávno zrušil načítací kvorum pro koalice i pasáže o přepočtu voličských hlasů na mandáty, které zvýhodňovaly větší strany – vítěz obdržel více mandátů, tzv. bonus pro vítěze. Podle ústavních soudců to porušovalo rovnost volebního práva a šance kandidujících uskupení.

Například v předešlých sněmovních volbách hnutí STAN, jež skončilo těsně nad pěti procenty, potřebovalo pro zisk jednoho mandátu 44 tisíc hlasů, zatímco vítěznému hnutí ANO na něj stačilo 19 tisíc.

Co se volebních koalic týče, aktuálně se mluví o sedmi procentech pro dvě strany a devíti procentech pro tři subjekty.

Politologové: ÚS neposuzoval ústavnost, rozhodl pozdě

Domácí

Lidovci chtěli, aby Sněmovna projednala jejich novelu v úvodním kole už na únorové schůzi. Zablokovali to především poslanci ANO a SPD. Vládní strany mají vlastní návrhy, první se začne projednávat v úterý.

Na rozdíl od ostatních stran a Senátu prosazuje ANO nahrazení dosavadních 14 krajů jedním volebním obvodem. S ohledem na odmítavý postoj horní komory je to ale mimu hru. Nejenom poslanci, ale i senátoři se totiž musí v tomto případě na změnách shodnout.

Ústavní soud rozvrací politickou situaci, tvrdí Klaus

Domácí

Lidovecký návrh nyní poputuje na projednání do ústavně-právního výboru. Poslanci ale zkrátili lhůtu na projednávání před druhým čtením na 20 dnů.

V případě, že by se zákonodárci před volbami nedohodli, ocitla by se podle odborníků země v ústavním chaosu.

Reklama

Výběr článků

Načítám