Hlavní obsah

Spor o obraz za 200 milionů skončil zásahem policie v pražském luxusním hotelu

Aktualizováno

Byl to výstavní kousek, kterým se pyšnila Národní galerie. Jenže nakonec se obraz Kruh a skvrna slavného ruského malíře Vasilije Kandinského stal předmětem sporu a podle policie dokonce i vydírání, které skončilo až loni v říjnu zásahem detektivů při předání peněz v pražském hotelu Hilton.

Foto: Archiv

Obraz Vasilije Kandinského s názvem Kruh a skvrna

Článek

Dílo z roku 1929 koupila v aukci ve Stockholmu v roce 2016 rodina ukrajinského podnikatele Andreje Adamovského. Obraz v odhadované hodnotě minimálně 181 milionů korun pak nechala vystavit v Národní galerii.

Kalendárium pražského orloje budí vášně

Domácí

V roce 2019 chtěl Adamovskij tento olej na plátně prodat, protože našel kupce, který za něj nabízel 10 milionů dolarů (zhruba 240 milionů korun). Jenže zjistil, že obraz v galerii nevisí a že ho galerista Jan Třeštík, který se pro rodinu o obraz staral, vyzvedl a už v prosinci 2018 předal podnikateli Pavlu Kyllarovi.

„Nátlak a výhrůžky“

Tomu totiž Třeštík dlužil údajně více než dvacet milionů korun za různé půjčky a Kyllar po něm podle policie požadoval a pak i získal zmíněný obraz.

Třeštík, kterého kriminalisté kvůli možnému podvodu s obrazem obvinili už loni v únoru, však tvrdí, že dílo vydal Kyllarovi „pod nátlakem a výhrůžkami“, protože končila platnost jeho dluhu. Navíc ho podle své výpovědi upozornil, že dílo mu nepatří a je pouze vystavovatelem. Třeštík poté s několikadenním zpožděním Kyllarovi dlužnou částku zaplatil, ale obraz už zpět nedostal.

Kyllar následně podle policie převedl pohledávku vůči Třeštíkovi a formálně i obraz na svého obchodního partnera ze Spojených arabských emirátů (SAE), ale dál prý dílo u sebe přechovával. Adamovští se následně obrátili s trestním oznámením na policii. Načež se jim ozval právník Martin Doucha, který měl zastupovat zmíněného obchodníka ze SAE i Kyllara, a nabídl jim, že když odkoupí pohledávku po Třeštíkovi, dostanou obraz zpět.

Zmíněný právník se pak loni 13. srpna sešel se zmocněncem rodiny a podle policie požadoval uhradit více než 17,5 milionu korun. Pak prý bude vrácení obrazu možné. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání, jehož kopii má Právo k dispozici, o tři dny později Doucha svůj požadavek navýšil o zhruba

80 tisíc korun s tím, že pokud Adamovští nezaplatí do 15. září, může se cena ještě zvyšovat.

Cítili nátlak a měli obavy

Z obavy, že svůj obraz již nikdy neuvidí, nakonec ukrajinští oligarchové podle detektivů svolili. Podle vyjádření Adamovských brali postup druhé strany za vydírání a vyhrožování. A báli se, že bude obraz poškozen či znehodnocen, nebo prodán do zahraničí.

Národní galerie se dodržováním norem netrápila, NKÚ zjistil množství pochybení

Domácí

K samotnému předání peněz mělo dojít loni 7. října v hotelu Hilton. Poškozená rodina se ale mezím spojila s kriminalisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří nejenže schůzku monitorovali, ale nasadili na ni i svého agenta a připravili požadované peníze.

Jednání, na které si Kyllar podle policie vzal dvoučlennou ochranku i počítačku peněz, se kromě něj zúčastnil právník Doucha.

Za ukrajinskou rodinu pak její zmocněnec a zmíněný nasazený policejní agent, který vystupoval pod smyšleným jménem Štěpán Borski. Přítomen byl i znalec, který měl obraz ještě před předávkou peněz prohlédnout. Jakmile se tak stalo, Borski finanční obnos podle policistů předal Kyllarovi. Krátce nato ale do místnosti vtrhla zásahová jednotka a Kyllara s Douchou zatkla. Obraz nyní stále zůstává v policejní úschově.

Oba muži si hned 8. října vyslechli obvinění z vydírání a z legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy z tzv. praní špinavých peněz. Za to jim hrozí v případě soudní dohry pět až dvanáct let vězení. Vazební cele se ale nakonec vyhnuli.

„Ve věci nadále běží přípravné řízení. Vyšetřování dosud skončeno nebylo,“ sdělil v těchto dnech k případu bez dalších podrobností mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Advokát Doucha však následně uspěl se stížností proti zahájení trestního stíhání a státní zástupce jeho obvinění letos v lednu zrušil s tím, že bylo předčasné. Právu to ve středu potvrdil i sám Doucha, který se redakci ozval až po zveřejnění článku a poskytl kopii rozhodnutí žalobce. Stíhaný za vydírání a praní špinavých peněz je tak v tuto chvíli pouze Kyllar.

Sám Kyllar popis celého případu, jak to uvádí policie, odmítá. „Je to celé nesmysl. Doufám a pevně věřím tomu, že to ani k soudu nedojde. Budeme navrhovat zastavení mého trestního stíhání,“ řekl v úterý Právu Kyllar.

Nikoho prý nevydíral

Tvrdí, že galerista Třeštík obraz ukradl a jemu ho pak zastavil kvůli nesplacené půjčce a pohledávce, kterou u Kyllara měl. „Prokazoval se dokumenty, že je to jeho, a pak přišel někdo s tím, že obraz je někoho jiného,“ podotkl obviněný podnikatel.

Český aukční rekord: Kubištův obraz se prodal za více než 123 milionů

Kultura

Ten podle svých slov mezitím pohledávku za Třeštíkem prodal někomu jinému, ale snažil se prý vyjít vstříc skutečnému majiteli obrazu Dmitriji Adamovskému, synovi podnikatele Andreje Adamovského.

„Oni ale použili policii jako svoji zbraň, jsou to bohatí ukrajinští oligarchové, měl jsem z nich strach. Setkal jsem se s nimi a pak proběhla ta komedie (zatčení v hotelu Hilton). Sice mi sdělili obvinění, ale dnes už víme, že nikdo nikoho nevydíral, protože celou dobu mezi sebou komunikovali právníci,“ míní Kyllar, který se cítí být stoprocentně nevinný, nic špatného prý nespáchal.

Druhý ze stíhaných mužů, advokát Doucha, včera nebral telefon a nereagoval ani na vzkazy. Na policii ale krátce po svém obvinění uvedl, že nikdy na nikoho netlačil a nikoho nevydíral. Šlo podle něj o několikaměsíční jednání o koupi pohledávky a následného vydání obrazu. Místo toho ale došlo k zásahu policie. V postoupení pohledávky podle svých slov nevidí nic nelegálního.

Reklama

Související články

Kalendárium na orloji: zmatky a neochota

Zmatky ve vyjádřeních a neochota poskytovat informace provázejí kauzu nové podoby kalendária pražského staroměstského orloje. Jejím autorem je akademický malíř...

Výběr článků

Načítám