Hlavní obsah

Za kolečko okurky na stropě chce umělec přes 150 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australský umělec Matthew Griffin přispěl na výstavu v novozélandském Aucklandu nevšedním kouskem. Na bílý strop umístil kolečko okurky, které pochází z burgeru fastfoodového řetězce McDonald’s. Za své dílo požaduje asi 6280 amerických dolarů, což je něco málo přes 150 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dílo je nazváno jednoduše Pickle, tedy slovem, které v angličtině označuje kyselou okurku nebo obecně kvašenou zeleninu. Podle Ryana Moora, šéfa výtvarné galerie v Sydney, která expozici do Aucklandu zapůjčila, má tento konkrétní kousek vzbudit otázku, podle čeho je určována hodnota.

„Úsměvné reakce na dílo nejsou v nepořádku, ale zcela přijatelné, protože je to vtipné,“ uvedl Moore pro list Guardian. „Obecně řečeno, umělci nejsou ti, kdo rozhodují, jestli je něco umění, či nikoli — oni jen vytvářejí. Zda má něco hodnotu a smysl jako umělecké dílo rozhodujeme my jako společnost, když se rozhodneme o tom hovořit,“ míní šéf sydneyské galerie.

Kdokoli si za vysokou částku kus okurky umazané od kečupu zakoupí, dostane rovněž instrukce, jak dílo ve svém domově správně nainstalovat, píše server Business Insider.

Nejde o první takové dílo, které zahrnuje jídlo. Před několika lety prodal italský umělec Maurizio Catellan banán přilepený izolepou ke zdi za neuvěřitelných 120 tisíc dolarů, tedy 2,8 milionu korun.

Banán prodaný za miliony byl sněden

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám