Hlavní obsah

Havlíček jako vicepremiér a „dvojministr“? Nezdá se to ani koaliční ČSSD

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Koaliční ČSSD se nezdá, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) by měl být zároveň ministrem dopravy. Nelíbí se to ani opozici, podle které má hnutí ANO personální nouzi. Havlíček má být do funkce jmenován v pátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš a Karel Havlíček v Poslanecké sněmovně.

Článek

„Nelíbí se nám to. Má pod sebou i vědu a výzkum a nyní bude mít i ministerstvo dopravy. Byť člověk může být sebelepší manažer, není to zcela v pořádku kombinovat čtyři funkce, které jsou poměrně náročné,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. Sociální demokracie to chce řešit s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Kromě toho, že Havlíček řídí ministerstvo průmyslu, je také vicepremiérem pro ekonomiku a místopředsedou vládní rady pro výzkum, vývoj a inovace. To, že by měl Havlíček být ještě ministrem dopravy, se nelíbí ani opozici.

„To, co hnutí ANO slibovalo, že nám nebudou vládnout nemehla, tak na ministerstvu dopravy to neplatí,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci předseda STAN Vít Rakušan.

Spojit agendu ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva dopravy podle Rakušana není řešení. „Premiér je v akutní personální nouzi, z nějakého důvodu se zhlédnul v panu Havlíčkovi,“ řekl Rakušan.

Nechtěl jsem zdržení, vysvětluje Kremlík, proč hájil předraženou zakázku

Domácí

Svědčí to o chaotičnosti, zní z TOP 09

„Svěřit tak významný resort, který je v obtížné situaci, ministrovi odpovědnému ještě za další významné ministerstvo, je neodpovědný krok. Svědčí to o personální vyprahlosti a chaotičnosti hnutí ANO, které postrádá skutečné odborníky na většinu resortů,“ uvedl místopředseda topky Jan Jakob.

Předseda ODS Petr Fiala označil dění na ministerstvu dopravy za neskutečné divadlo. „Čekal bych, že se pan premiér bude zodpovídat toho, proč vybírá špatné ministry a proč nemají žádné výsledky,“ prohlásil Fiala.

Kremlíkovo odvolání dokazuje, že ANO neumí sestavit vládu odborníků, zní z opozice

Domácí

Nadšený není ani předseda KDU-ČSL Marek Výborný. Zdůraznil, že Havlíček je kromě ministra průmyslu vicepremiérem a má pod sebou agendu rady vlády pro vědu a inovace. „Se vší úctou k panu Havlíčkovi, resort dopravy potřebuje plné nasazení ministra. Jako poslanci budeme v rámci ústavní pravomoci požadovat, aby tyto změny byly vysvětleny,“ uvedl Výborný.

Proti je i SPD. Spojovat dvě ministerstva je podle hnutí krkolomné. „Nesouhlasíme s tím. Agenda jak ministerstva průmyslu, tak dopravy je obrovská a nelze to takhle sloučit,“ komentoval šéf poslanců SPD Radim Fiala.

Zodpovědnost má Babiš, kritizuje Výborný

Podle TOP 09 bylo odvolání ministra dopravy Kremlíka krokem správným směrem, Jakob však připomněl, že to byl právě premiér Babiš, kdo Kremlíka pro funkci vybral. To zmínil i Výborný. „Je to selhání ministra Kremlíka, ale ta zodpovědnost jde za tím, kdo ho nominoval,“ konstatoval Výborný.

Ministr Kremlík skončil

Domácí

Babiš v pondělí navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi odvolat dosavadního ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) kvůli předražené zakázce na informační systém pro elektronické dálniční známky za 400 milionů. Babišovi vadilo, že Kremlík neuznal chybu a zakázku stále hájil.

Havlíček má být do funkce ministra dopravy jmenován v pátek po návratu premiéra Andreje Babiše (ANO) z cesty do Izraele. Havlíček už v pátek Novinkám řekl, že do budoucna by se mohly resorty průmyslu a dopravy spojit.

Reklama

Výběr článků

Načítám