Hlavní obsah

Ministr Kremlík skončil

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy Vladimír Kremlík skončil ve funkci. V pondělí to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Důvodem je předražená zakázka na e-shop pro elektronické dálniční známky za 400 milionů.

Babiš navrhl odvolání ministra KremlíkaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Nebyl jsem nikým informován o tom, že tak významná zakázka, která přináší našemu rozpočtu víc než šest miliard ročně, se realizuje. Už minulou středu jsem vyzval pana ministra, aby to intenzivně řešil,” řekl Babiš.

Je to složitější a komplikovanější, hájí Kremlík předraženou zakázku na e-shop pro dálniční známky

Domácí

„Považuji za absurdní, že ministerstvo dopravy tuhle zakázku obhajuje. Nastalo tam plno pochybení. S panem ministrem jsem komunikoval, rozcházíme se v názorech na tuto kvazi kauzu. Je pro mě nepřijatelné, že když jsem založil protikorupční hnutí, aby se tu realizoval takový případ,” řekl premiér.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) s na dálnici D1 u Mirošovic. Archivní foto

Programátoři potupili dopravní fond. Zakázka na e-shop pro dálniční známky bude zrušena

Domácí

„Na základě těchto skutečností jsem mluvil s panem ministrem. On si tu chybu nepřipouští. Je pracovitý, má tah na branku, ale toto manažersky nezvládl. Proto jsem dnes ve 13:10 doručil prezidentovi návrh na odvolání pana Kremlíka, aby pan prezident přistoupil k jeho odvolání,” dodal Babiš.

Prezident Miloš Zeman na Babišův návrh na odvolání Kremlíka z pozice ministra dopravy kývl.

Řízením ministerstva dopravy bude pověřen ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO). Podle Babiše se nejedná o dočasné pověření, Havlíček bude řídit oba dva resorty trvale.

„Kdysi jsme měli ministerstvo hospodářství, ze kterého se vyčlenilo ministerstvo obchodu a průmyslu, doprava. Tímhle personálním propojením může být připravena fúze těchto resortů,” uvedl premiér.

E-shop za 400 milionů? Je to příliš, měl by stát zlomek, říká jeden z nejvyšších šéfů Alzy

Domácí

Kremlík na resort dopravy nastoupil v dubnu 2019, vystřídal ministra dopravy Dana Ťoka.

Podle Babiše by měl skončit také první náměstek ministra dopravy Tomáš Čoček a šéf SFDI Zbyněk Hořelica. Podle premiéra si úředníci nemohou dělat, co chtějí.

Babiš chce další hlavy: Ředitele dopravního fondu a náměstka na dopravě

Domácí

Exministr dopravy a současný poslanec za ODS Zbyněk Stanjura označil krok za „další důkaz naprosto zoufalé personální politiky předsedy vlády“.

„Ačkoliv ho (Kremlíka) Andrej Babiš od začátku označoval za profesionála, jeho působení na ministerstvu bylo amatérské. Naprosto zpackaná a předražená zakázka na e-shop na dálniční známky byla jen třešničkou na dortu,“ uvedl. Premiér podle něj nemůže ministry vybírat metodou pokus-omyl.

„České daňově poplatníky to totiž stojí spoustu peněz," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám