Hlavní obsah

Sousedská pomoc vozí nákupy a léky tisícům seniorů. Zapojil se i Jiří Lábus

Novinky, Kristýna Léblová, pvk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Iniciativa Sousedská pomoc, která už od poloviny března pomáhá seniorům a dalším skupinám ohroženým nákazou koronavirem, chce ve své činnosti pokračovat i po ukončení nouzového stavu. Mladé dobrovolníky podpořil i známý český herec Jiří Lábus.

Sousedská pomoc pomohla už tisícům seniorů. Pokračovat chtějí i po ukončení nouzového stavuVideo: Novinky

 
Článek

Dobrovolníci, kterých už je po celém Česku zhruba 6500, na své vlastní náklady rozvážejí potřebným lidem nákupy, léky nebo roušky. Mezi jejich činnosti ale patří i venčení psů nebo řešení problémů s počítači.

„Koronaviru se nebojím. Ven vůbec nechodím. Sousedská pomoc mi dovezla roušky,“ svěřila se Novinkám seniorka Draha z Prahy. Podle ní jsou tyhle iniciativy pro lidi skvělé, mnoho seniorů pomoc potřebuje.

„Nabídka pomoci je široká, až neomezená, jde o to, co kdo potřebuje. Může se zalogovat na webu do kategorie 'Jiné' a tam specifikovat, jaký požadavek má, od vyvenčení psa až po opravy počítače,“ vysvětlil pro Novinky koordinátor projektu Michal Zima. Doplnil, že pokud senior není počítačově zdatný, má možnost zavolat na linku 800 88 55 99 a zanechat tam svůj požadavek.

V pomoci ostatním ho nezastavila ani roztroušená skleróza

Žena

Zapojil se i Lábus

Herec Jiří Lábus se do pomoci zapojil také. Namluvil animovaný klip, který je k nalezení na webu SousedskaPomoc.cz.

„Hned jsem souhlasil, dnes má každý pomáhat, jak může. Myslím, že o Sousedské pomoci všichni tak trochu ví, ale dává smysl ji seniorům, tedy i sobě samotnému, pomalu a důrazně připomenout,” řekl Novinkám Lábus.

Animovaný klip Sousedské pomoci namluvil Jiří Lábus.Video: Sousedská pomoc

Web, jehož autorem je vývojář Lukáš Huňka, nabízí přehledné rozhraní, díky kterému se dobrovolníci z regionů mohou koordinovat sami mezi sebou.

Nouzovým stavem to nekončí

Přestože se pomalu všichni vrací k původnímu životu, nadšení pomáhat nikoho neopouští. Naopak nabídka služeb, které jsou zdarma, se bude nadále rozšiřovat.

Veteránovi se podařilo vybrat neuvěřitelnou částku pro zdravotníky

Koronavirus

„Máme v plánu ještě do budoucna přidat službu Sousedský pokec, kdy kdokoliv může zavolat na naši linku, tam charakterizovat téma, o kterém by si chtěl povídat, a ten druhý na lince, který zavolá stejným způsobem a zadá tento požadavek, tak je to navzájem spojí a senioři si takto mohou, když budou mít dlouhou chvíli, povídat s nějakým svým protějškem o tématu, ať už je to fotbal, ať jsou to olympijské hry, nebo počasí. To chceme do budoucna přidat,“ vysvětlil Zima.

Foto: Novinky

Operátoři propojují seniory s kurýry.

V nabídce je také zprostředkování psychologické pomoci. „To znamená, že když vám je úzko, potřebujete si popovídat nebo něco sdělit odborníkovi, tak jsme schopní zprostředkovat odbornou pomoc ve formě psychologa,“ říká Zima.

Reklama

Výběr článků

Načítám