Hlavní obsah

Sokolové v Dobřichovicích u Prahy sami postavili nové očkovací centrum

– Dobřichovice

Pomalé očkování a nezvládnutelná situace. To byl důvod, proč se skupina sokolů z Dobřichovic rozhodla vybudovat své vlastní očkovací centrum bez pomoci státu. V prostorné hale očkují odborní pomocníci z řad sester a lékařů, kteří tak činí ve svém volném čase. Kapacita centra může dosahovat až 700 lidí denně, vše ale záleží na počtu vakcín, které mají na každý týden k dispozici.

Sokolové v Dobřichovicích u Prahy postavili vlastní očkovací centrumVideo: Novinky

 
Článek

„Očkovací centrum vzniklo z naprosto bláznivého nápadu. S kolegou jsme nadávali na poměry, jak je to v republice nezvládnuté. Protože jsme sokolové a víme, že máme k dispozici tuto halu, rozhodli jsme se po vzoru zahraničních sportovních hal Německa a Rakouska, že bychom ji mohli dát k dispozici,“ sdělil Novinkám Jiří Geissler, vrchní koordinátor očkování centra AntiCovid Dobřichovice.

V týmu devíti lidí vymysleli koncept centra, poté přišla řada na administrativní úkony. „Bylo potřeba stanovisko Krajské hygienické stanice, stanovisko Krajského úřadu a odboru zdravotnictví, ve finále i nasmlouvat zdravotní pojišťovnu,“ vysvětluje Geissler.

Foto: Novinky

Na první týden dostalo očkovací centrum 200 dávek vakcíny Moderna a 120dávek vakcíny Pfizer/BioNTech.

Brněnské očkování pod vyhlídkovou věží limituje nedostatek vakcín

Domácí

Očkovací centrum je oficiálně zaregistrováno na centrálním seznamu republiky pro očkování, přes který se musí zájemci standardně zaregistrovat. Finance k chodu centra byly zprvu zajištěny obcí a z velké části i kamarády a místními.

„Začaly nám docházet peníze a neměli jsme prostředky na drobnosti jako jsou leukoplasti, mundúry. Nemáme za sebou nemocnici s plným skladem, všechno musíme koupit. Oslovili jsme kamarády a za 14 dní se nám podařilo naskládat nějakých 210 tisíc formou sbírky. Dobřichovice tím žijí, všichni jsou tím nadšení a rádi pomohou,“ říká.

Očkování v jedné dávce. Vakcína Johnson & Johnson bude dostupná v dubnu

Domácí

Ani o personál neměli sokolové nouzi. Hned od počátku nápadu vybudovat v Dobřichovicích očkovací centrum zveřejňovali v místních plátcích inzeráty, že hledají pomocníky, na které dostali přes 300 odpovědí. „Z toho zhruba 50 sester, asi 30 lékařů a zbytek byl administrativa. Jsou to penzisté, maminky na mateřských dovolených, ale jsou tam i zdravotníci, kteří chodí normálně do práce a ve svém volnu se ještě hlásí, že nám budou pomáhat tady,“ říká s tím, že tito pomocníci jsou za práci placeni.

„Já tady hraji s místními divadelníky divadlo. Normálně pracuji na Bulovce na JIP, ale protože jsou to kamarádi, tak mě poprosili, jestli bych jim nepomohla. Tak jsem tady ve volném čase,“ řekla Novinkám jedna ze sester, která vakcíny aplikuje.

Foto: Novinky

Na příští týden má očkovací centrum v Dobřichovicích přislíbeno 600 dávek vakcíny.

Mohou očkovat stovky lidí, chybí ale vakcíny

Centrum je zařazené na seznamu krajských očkovacích center, vakcíny tedy získává přerozdělováním. „Teď (pátek) jsme bohužel ve stavu, že kolem poledního doočkujeme a už nemáme co dál. Pro tento týden jsme dostali 200 dávek Moderny a 120 dávek vakcíny Pfizer. Příští týden už to bude lepší, máme dostat 600 dávek Moderny, počet Pfizer vakcíny se dozvíme v úterý,“ dodává koordinátor.

Praha má domluvenou vakcínu pro spuštění svého očkovacího centra

Domácí

Kapacita centra by přitom mohla dosahovat až 700 naočkovaných denně, o očkování je navíc velký zájem. Podle Geisslera mají momentálně zhruba 300 lidí „ve frontě“, než dorazí nové dávky vakcín. Právě kapacita je podle něj jednou z hlavních předností centra, díky které by se mohlo očkování populace urychlit. Centrum by mělo být podle Geisslera v provozu každý den včetně víkendů.

Reklama

Výběr článků

Načítám