Hlavní obsah

Praha má domluvenou vakcínu pro spuštění svého očkovacího centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Praha domluvila se státem dodávku 1100 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech pro první týden fungování očkovacího centra, které město plánuje v pondělí spustit v Kongresovém centru. Řekla to ve středu pražská radní Milena Johnová (Praha sobě). V prvních dnech v něm dostane očkování zhruba 200 lidí denně, podle dodávek vakcín se bude kapacita očkovacího centra postupně navyšovat.

Praha v pondělí otevře vlastní očkovací centrum

 
Článek

I když lidé, kteří jsou oprávněni dostat očkování, se přes státní rezervační systém mohou do centra registrovat, ve zkušebním provozu prvního týdne očkování nedostanou. Johnová uvedla, že v prvním týdnu nejvýše z registru pustí pár lidí, aby doplnili počet očkovaných na požadovaných 200 denně.

V centru tak od pondělí dostanou vakcínu předem vytipované skupiny, konkrétně městští strážníci a lidé s poruchami intelektu, na které podle radní očkovací systém příliš nemyslí, i když jsou v prioritní skupině. Na očkování mají nárok také jejich opatrovníci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací středisko v Kongresovém centru

Podle pondělního vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce město pro očkování využívat vakcíny Pfizer/BioNTech, protože jich v Praze nyní je přes 30 000 nevyužitých.

Radní doplnila, že do plného provozu, kdy se tzv. zvedne závora registračního systému a začnou se očkovat v něm přihlášení lidé, centrum pravděpodobně přejde 6. dubna. Termín se však může změnit, bude záležet i na dodávkách vakcíny.

Foto: Novinky

V příštích týdnech navýší centrum kapacitu ze 200 až na 1000 očkovaných lidí denně.

Podle Johnové se v dalších týdnech očekává významné zvýšení dodávek vakcín, takže by se zásobováním vakcínou neměl být problém. S větším počtem vakcín naroste také kapacita centra, v plném provozu by se tak v dalších týdnech mohlo začít očkovat místo zkušebních 200 až 1000 lidí denně. Kapacitu je podle radní město schopné zvýšit rozšířením pracovní doby.

Město dá podle radní na provoz centra v prvním půl roce 11,3 milionu korun. Provoz očkovacího centra má na starosti městská organizace Metropolitní zdravotnický servis ve spolupráci s Kongresovým centrem, které spoluvlastní město, a soukromou zdravotnickou skupinou Medicon. Na provozu spolupracují i pražští záchranáři, Český červený kříž a městská firma Operátor ICT.

"Registrujeme velký zájem našich lékařů a dobrovolníků podílet se na očkování nad rámec ordinačních hodin," uvedl dnes zástupce skupiny Medicon Stanislav Zezulka.

Foto: Novinky

V prvním týdnu se bude v tomto centru očkovat vakcínou Pfizer/Biontech.

V Praze je devět státních očkovacích center a několik menších očkovacích míst. Dvě z nich provozuje magistrát, a to v Městské poliklinice ve Spálené ulici a v Městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. Pro očkování v menších místech se využívá vakcína Moderna, vakcíny firmy AstraZeneca v metropoli míří výhradně k praktickým lékařům.

Očkovací místo může vzniknout v každém zdravotnickém zařízení, nutná je jeho registrace na magistrátu. Stát plánuje spuštění velkého očkovacího centra v hale O2 universum, podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) má začít fungovat 11. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám