Hlavní obsah

Sněmovna zatím novelu pandemického zákona neprojedná

Poslanci v úterý novelu pandemického zákona kvůli vetu SPD neprojednají. Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN k ní svolá mimořádnou schůzi patrně na příští úterý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Poslanecký klub podá veto na projednání pandemického zákona,“ avizoval šéf SPD Tomio Okamura s tím, že na to stačí podpisy dvaceti poslanců, což je právě počet členů poslaneckého klubu SPD.

Právníci rvou na kusy vládní novelu pandemického zákona

Domácí

Okamurovi na návrhu vadí mimo jiné neomezená platnost zákona, kterou obsahuje vládní novela. To by se však mělo změnit. Na doporučení zdravotního výboru zřejmě Sněmovna omezí časovou platnost do konce letošního listopadu.

Ústavní soud nezrušil pandemický zákon, jen jeho část

Domácí

U pandemického zákona vládní novela ruší nejen časové omezení, ale rozšiřuje i restrikce na širší okruh činností než teď.

Současně budou moci úřady nařídit testování například podnikatelů, studentů, žáků a předškoláků, nejen zaměstnanců a jiných pracovníků.

Nařízení izolace nebo karantény pak budou moci orgány ochrany veřejného zdraví ze zákona oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou.

Mezi změnami je i možnost pro ministerstva obrany a vnitra vydávat opatření pro své resorty.

Spolu už jen SPOLU. Piráti a STAN jdou na tiskovce od sebe

Domácí

Šéf klubu Pirátů Jakub Michálek kvůli avizovanému vetu SPD již oznámil, že vládní poslanci jednání přesunou na jiné datum. „Pravděpodobně k němu bude muset být mimořádná schůze příští týden v úterý," uvedl na brífinku.

Sněmovna měla předlohu projednat v úterý odpoledne zrychleně ve stavu legislativní nouze. Příznivci hnutí Chcípl PES se proto hned zrána sešli na pražském Malostranském náměstí v blízkosti Sněmovny, aby proti přijetí novely demonstrovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám