Hlavní obsah

Ústavní soud nezrušil pandemický zákon, jen jeho část

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jen částečného úspěchu dosáhla skupina 22 senátorů za STAN, Piráty a ODS, která u Ústavního soudu (ÚS) napadla pandemický zákon. Plénum soudu normu jako celek podrželo a vyškrtlo z něj pouze ustanovení týkající se návratné finanční podpory. Ta je podle verdiktu protiústavní.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nová sněmovna Ústavního soudu.

Článek

Senátoři u soudu napadli proceduru přijetí zákona a navrhli jeho zrušení kvůli zrychlené proceduře přijetí ve stavu legislativní nouze. Jako alternativu požadovali aspoň provést dílčí škrty. Zákon podle nich totiž omezuje náhradu škody vzniklé v příčinné souvislosti s mimořádnými opatřeními takovým způsobem, který není slučitelný s Ústavou. Podle senátorů také zákon v některých bodech paradoxně snižuje míru ochrany práv a svobod výrazněji než nouzový stav.

Plénum se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem konstatovalo, že legislativní proces přijímání normy nebyl zatížen žádnou vadou, kvůli které by měl být prohlášen za protiústavní. Soudci se ale neztotožnili se snížením náhrady škody o státem již poskytnuté plnění.

Senátoři napadli pandemický zákon

Domácí

„Snížení náhrady škody o poskytnuté veřejné podpory lze akceptovat, pokud se tak uplatní za stejných podmínek vůči všem poškozeným a sleduje-li racionální cíl. Tomu neodpovídá snížení náhrady škody o návratnou finanční výpomoc, která z povahy věci zvyšuje majetek svého příjemce jenom dočasně, protože je nutno ji vrátit. Neplní tak funkci kompenzační, ale jenom překlenovací,“ vysvětlil zrušení této části zákona soudce Fenyk.

Zákon umožňuje omezit obchody, služby a další provozy, volnočasové a hromadné akce a řeší také mechanismus odškodňování. Obecně poskytuje právní rámec k řešení pandemických situací mimo nouzový stav, který je určen pro nejtěžší období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám