Hlavní obsah

Sněmovna se znovu sejde mimo plán. Kvůli superdani

Novinky, ber
Praha

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) svolal na 10. července mimořádnou schůzi dolní komory. Řešit na ní budou poslanci jednotnou daň pro živnostníky a bonus pro osoby pracující na dohodu o provedení práce (DPP) a na dohodu o pracovní činnosti (DPČ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček

Článek

Cílem schůze je projednat tyto dvě novely z pera ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ještě před sněmovními prázdninami. Ty jsou od poloviny července do konce srpna.

Jedním ze dvou projednávaných bodů bude jednotná daň pro živnostníky. Ta by se měla týkat lidí s příjmy do 800 tisíc korun a podle vládou schváleného návrhu by měla platit od 1. ledna 2021.

Místo tří odvodů jeden. Vláda odklepla „superdaň” pro malé živnostníky

Domácí

V částce je zahrnuto zdravotní pojistné, daň z příjmu v symbolické výši 100 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. Pro příští rok tak její výše vychází na 5740 korun

DPP a DPČ 

Lidé na DPP a DPČ, kteří odváděli sociální pojistné, by pak podle vládou schváleného návrhu měli mít nárok na 350 korun denně, a to za období od 12. března do 8. června. Maximálně jim stát vyplatí 31 150 korun.

Příspěvek by jim měl částečně vynahradit ztrátu příjmů v souvislosti s opatřeními proti koronaviru.

I dohodáři budou moci žádat o kompenzaci. Za tři měsíce dostanou maximálně 31 tisíc

Domácí

Dohodáři budou muset přiložit k žádosti o příspěvek doklad od zaměstnavatele, že odváděli sociální pojištění. Žádat pak budou moci pouze ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před krizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám