Hlavní obsah

I dohodáři budou moci žádat o kompenzaci. Za tři měsíce dostanou maximálně 31 tisíc

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lidé, kteří pracují na dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ), získají možnost žádat od státu na kompenzační příspěvek, který jim má částečně vynahradit ztrátu příjmů v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. Žádat budou moci o 350 korun za den za období od 12. března do 8. června. Maximálně tak dostanou 31 150 korun.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

V současnosti příspěvky dostávají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným. Částka činí 500 korun na den. Nyní se příspěvek bude týkat - byť v jiné výši - i dohodářů, kteří platí sociální pojištění.

„Tito lidé budou moci si požádat o kompenzační bonus za celé období, tedy od 12. března do 8. června. Výše je 350 korun za den,” uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Dohodáři budou muset přiložit k žádosti o příspěvek doklad od zaměstnavatele, že odváděli sociální pojištění. Žádat budou moci ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před krizí.

Schillerová také uvedla, že by měla bonus podobně jako u OSVČ a společností s ručením omezeným vyplácet finanční správa.

Pomoc pro lidi s DPP a DPČ? Schillerová oznámila předběžnou dohodu s Piráty

Ekonomika

Příspěvek by tak nebyl vyplácen pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Ta je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu a zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Bonus pro obce

Opatření bude stát zhruba 1,7 až dvě miliardy korun ze sdílených daní, z toho obce přijdou zhruba o půl miliardy. Z tohoto důvodu by pak měly obce dostat kompenzační bonus ve výši 50 korun za jednoho obyvatele.

Zároveň by také mohli na kompenzaci dosáhnout po schválení novely zákona i živnostníci (OSVČ), kteří pracovali kromě toho také na dohodu. Tito lidé totiž neměli doposud nárok na příspěvek z programu Pětadvacítka.

Dohodáři pracující i jako OSVČ nepřijdou o kompenzační bonus 500 korun, souběh čerpání obou bonusů ale nebude možný.

Každá obec dostane kompenzaci 1200 korun na občana, schválila Sněmovna

Domácí

Změna z pera Schillerové nyní poputuje do Sněmovny. Podle ministryně by ji mohli zákonodárci projednat na mimořádné schůzi, která by se měla konat ještě před začátkem sněmovních prázdnin. Ty jsou od poloviny července do konce srpna.

DPP a DPČ
Na dohody dělají často samoživitelky, rodiče malých dětí, lidé v penzi či studenti. Dohody se využívají i u kratších úvazků. Na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) se nesmí odpracovat víc než 20 hodin týdně. Pokud je odměna přes 3000 korun měsíčně, odvádí se pojistné. Dohoda o provedení práce (DPP) zahrnuje nejvýš 300 hodin za rok. Pokud výdělek přesahuje 10 000 korun, platí se z něj sociální a zdravotní odvody.

Reklama

Výběr článků

Načítám