Hlavní obsah

Sněmovna schválila zmrazení platů politiků

Praha

Poslanci v úterý schválili zmrazení platů politiků až do roku 2026, jak navrhoval premiér Andrej Babiš (ANO). Novelu teď posoudí senátoři, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na úterním jednání Sněmovny

Článek

Pro návrh zvedla ruce většina přítomných zákonodárců, zdržel se pouze lidovec Stanislav Juránek.

Návrh teď půjde do horní komory, kde ho ale senátoři posoudí až po konci volebního období Sněmovny. Pokud by ho vrátili k novému projednání, už by o novele neměl kdo rozhodnout, a proto by takzvaně spadla pod stůl. Odměny ústavních činitelů by tak od ledna vzrostly podle předběžných údajů zhruba o šest procent.

Vláda schválila zmrazení platů politiků

Domácí

„Pokud bychom to neudělali, platy se skokově zvýší, a to by bylo skandální. Za zvýšení našich platů bych se musel stydět, když žijeme z peněz daňových poplatníků,” hájil zákon na plénu premiér Babiš.

Na jeho návrh poslanci tři dny před volbami do Sněmovny změnu schválili.

Potěmkinovský návrh 

Za předvolební krok to tak označila například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Hnutí ANO to dělá před volbami. Já jsem to chtěla řešit v květnu, pan premiér to nezařadil na pořad vládní schůze. Teď před volbami se to projednává. To je náhodička. V květnu to nešlo, teď to hoří,” uvedla Maláčová.

„Nemohu si odpustit to, že je to potěmkinovský návrh. Pan premiér svým návrhem na zrušení superhrubé mzdy zvýšil politikům platy a pak se tady tři dny před volbami prsí, jak to politikům nandá, když to zmrazí,” utrousil na plénu také Pirát Mikuláš Ferjenčík.

Základní měsíční plat poslance a senátora by tak měl v příštím roce zůstat na úrovni 90 800 korun, kde byl i loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám