Hlavní obsah

ON-LINE: Kalousek vyplísnil Babišovu vládu: Utrácíte, jako by žádná krize nebyla

Novinky, Klára Beranová, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v úterý poslali novelu rozpočtu, která počítá s navýšením deficitu pro rok 2020 na rekordních půl bilionu korun, do druhého čtení. Žádala o to menšinová vláda premiéra Andreje Babiše (ANO). Opozice s rekordním schodkem nesouhlasila a připravila množství pozměňovacích návrhů.

Záznam: TK Sněmovna projedná vládní návrh na zvýšení schodku státního rozpočtuVideo: ČTK

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost.

16:30 - Sněmovna propustila do druhého čtení rekordní schodek 500 miliard korun. Protlačily to vládní strany s podporou KSČM.  

Rekordní schodek 500 miliard protlačila koalice do druhého čtení

Domácí

16:02 - Schodek ve Sněmovně naopak hájila poslankyně ČSSD Kateřina Valachová, která odmítla to, že by vláda peníze prožrala. „Já chci rozpočet podpořit. Díky vládě není nezaměstnáno 350 tisíc lidí, kteří mohou živit rodinu. Schodek nám také umožňuje také udržet úroveň a kvalitu sociální a zdravotní péče,” řekla Valachová.

15:41 - Další poslanec ODS Jan Skopeček upozornil na to, že při příští krizi bude mít kvůli letošnímu schodku vláda mnohem menší manévrovací prostor. „Vláda také často argumentuje, že se chce z krize proinvestovat. To jsou ale kecy, vláda se chce prodlužit,” tvrdí Skopeček.

15:27 -  Na plénu vystoupil i poslanec ODS Martin Kupka. „Člověk by očekával, že bude pečlivě zhodnoceno, jaký je očekáváný daňový příjem a že v situaci, která je naléhavější, tomu bude věnovaná větší pozornost,“ uvedl Kupka.

14:55 - „Vláda se nechce proinvestovat, ale prodotovat. Jak dlouho trvalo, než se vláda rozhodla pro přímou podporu obcím,” pokračoval Stanjura.

14:26 - Podle Zbyňka Stanjury (ODS) jedná vláda v souvislosti s rozpočtem bezradně. „V takovém období, by se čekalo, že vláda bude vládnout. Ta ale místo toho přepnula na autopilota,” pustil se do vlády poslanec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

14:10 - Mezi prvními se chopil slova poslanec ANO Jiří Bláha. „Plísníte vláda za to, že neví, kam s penězi. To je ale nejhorší věc. Nejlepší by bylo nechat ty peníze stranou a použít je, až bude potřeba,” hájil koalici ANO a ČSSD poslanec.

14:00 - Schůze Sněmovny opět pokračuje.

13:00 - Jednání je na hodinu přerušeno pauzou na oběd.

12:20 - Opoziční strany dávají postupně návrhy na přepracování návrhu rozpočtu. Kritizují především to, že vláda opravdu konkrétně nevyčíslila, kam přesně chce peníze dát, a bude to rozhodovat až konkrétní ministr.

11:53 - V atriu probíhá také tisková konference klubu Starostové a nezávislí. Ani ti se ale nechystají půl bilionový schodek podpořit. „Struktura rozpočtu je absolutně nejasná,” uvedl předseda strany Vít Rakušan.

11:42 - Ve stejném duchu jako Kalousek vystoupil na plénu i šéf ODS Petr Fiala.  „Každou jednu korunu budou muset lidé této země splácet, a to i s úroky. To, co vláda dnes předložila, není záchranný ani investiční balík. Je to spíše předvolební trik,” zkritizoval Fiala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

11:32 -  „Všechny firmy, z jejichž daní my jsme živi, musely jít s fixními náklady dolů. Ale vládní úřady, ty si žijí, jako kdyby žádná krize nebyla. Ty čerpají své rozpočty, schválené v prosinci 2019, bez pokusu o jedinou korunu úspory, včetně vyplácených statisícových odměn. To je ale strašlivá arogance od vlády, která si uvědomuje, v jak složité situaci jsou ekonomické subjekty,” vmetl vládě Kalousek. 

11:20 - Navýšení rozpočtu na plénu zkritizoval i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsou tam položky, pod kterými nevíme, co si představit,” uvedl Kalousek. Rozpočet totiž podle něho počítá s penězi, u kterých není jasné, kam půjdou, a o kterých bude moci rozhodovat vláda bez souhlasu Sněmovny.

11:12 - Pokračuje tisková konference KSČM. Předseda strany Vojtěch Filip ujistil, že komunisté navýšení schodku podpoří. Zároveň uvedl, že druhé čtení by se mohlo konat 1. července, třetí by mohlo být 8. nebo 15. července. „Rozpočet tak bude schválen ještě před parlamentními prázdninami,” uvedl Filip.

11:05 - Začala tisková konference KDU-ČSL. „Odmítli jsme projednání ve stavu legislativní nouze. Tak zásadní rozhodnutí není možné projednat za jeden jediný den,” uvedl na úvod šéf lidovců Marian Jurečka.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf lidovců Marian Jurečka.

Lidovci v rámci pozměňovacích návrhů, které předložili, budou chtít podpořit například pracující rodiče, a to příspěvkem ve výši 5000 tisíc korun na dítě. „My jsme představili ministryni financí, jak bychom chtěli rozpočet upravit. Čekáme nyní na její reakci,” dodal Jurečka.

Podle šéfa poslanců KDU-ČSL je pro stranu nejdůležitější, aby byl rozpočet proinvestiční.

Námluvy Schillerové s lidovci a Piráty kvůli rozpočtu drhnou. Zpět jsou komunisté

Domácí

10:53 - Ministryně reagovala také na kritiku poslanců, že není jasné, kam peníze půjdou. „Nejsme schopni předjímat, jak se budou opatření vyvíjet. Chápu, že obavy nepanují ze samotné výše schodku, ale z jeho struktury. Připravili jsme proto pozměňovací návrh, který v maximální možné míře respektuje právo Poslanecké sněmovny rozhodovat o struktuře státního rozpočtu České republiky,“ sdělila na plénu.

10:41 - Slova se chopila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Pevně doufám, že duben byl nejhorším měsícem roku. Věřím, že je tato novela rozpočtu pro rok 2020 tou poslední,“ uvedla před poslanci Schillerová.

Pomoc pro lidi s DPP a DPČ? Schillerová oznámila předběžnou dohodu s Piráty

Ekonomika

10:30 - Schůze v Poslanecké sněmovně pokračuje. Zákonodárci si neodhlasovali jednání ve stavu legislativní nouze, která umožní rychlejší schvalování zákonů. Znamená to, že budou poslanci projednávat zvýšení schodku ve třech čteních.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

10:01 - Opoziční strana kritizuje především to, že vláda jasně nespecifikovala, na co peníze půjdou. „Specifikace výdajů je nulová,” prohlásil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a dodal, že budou chtít, aby vláda snížila deficit na maximálních 420 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

10:00 - Během pauzy pokračují tiskové konference. Další na řadě je TOP 09. Ani ta rekordní schodek státního rozpočtu nepodpoří.

9:35 - Jednání Sněmovny se odkládá o další hodinu.

9:05 - Schůze je na půl hodiny přerušena. Předsedové klubů a ministryně financí Alena Schillerová se společně dohodnou, v jakém režimu se budou změny rozpočtu projednávat.

9:01 - Poslanci zároveň zahájili mimořádnou schůzi, na které je jediným bodem právě schvalování 500 miliardového schodku.

9:00 - Pokračuje tisková konference ČSSD.

Foto: psp.cz

Jan Hamáček při jednání Poslanecké sněmovny

„Deficit státního rozpočtu je oprávněný. Pokud chceme zmírnit dopady, tak podpora státu musí být masivnější, a proto je potřeba deficit navýšit. Nás to samozřejmě nikoho netěší. Vím, že je to obrovská suma, až bezprecedentní, ale bezprecedentní je i ta celková situace,” prohlásil na tiskové konferenci šéf ČSSD Jan Hamáček.

8:32 - ODS podpoří pomoc pro lidi pracující na DPP a DPČ, což při jednání s vládou prosadili Piráti, a ministryně Alena Schillerová (za ANO) by takový návrh měla předložit do konce června. Tedy během doby zkráceného jednání schvalování rozpočtu.

8:20 - Následuje tisková konference ODS. Ta navýšení také nepodpoří, protože vláda podle ní nepřipravila investiční ani krizový rozpočet, ale rozpočet bezradnosti.

„Babiš se tváří, že rozdává, ale on není Ježíšek. Nejsou to jeho peníze, ale občanů. Vláda předložila pouze balík bezradnosti a místo toho, aby udělala logické kroky, jako dát víc peněz lidem, tak spíš přemýšlí o tom, jak víc peněz vybrat,” prohlásil na tiskové konferenci předseda strany Petr Fiala.

„Vláda chce každého občana zadlužit o 50 tisíc korun, i důchodce nebo děti,” dodal Fiala.

8:07 - Zákon by podpořili tehdy, pokud by vláda snížila schodek nebo připravila novelu insolvenčního zákona tak, aby se co nejméně lidí dostávalo do dluhových pastí.

8:05 - Podle Pirátů ale vláda nehledá dostatečné úspory, a proto oni rozpočet jako celek nepodpoří.

„Ale nebudeme blokovat zrychlené řízení procesu normálně ve třech čteních. Minimální lhůta je 30 dní a my jsme ochotní umožnit zkrácení lhůt podle dohody na grémiu na 7 až 10 dnů,” doplnil Ferjenčík.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš a poslanec Mikuláš Ferjenčík.

8:03 - „Vláda udělala velký ústupek a rozdělila vládní rozpočtovou rezervu, která byla původně 137 miliard. Zbylo tam jen 37 miliard a následně jsme přistoupili k vyjednávání,” prohlásil na tiskové konferenci poslanec Mikuláš Ferjenčík.

8:02 - Následuje tisková konference Pirátů.

8:00 - Jako první měli ve Sněmovně tiskovou konferenci zástupci SPD. Rozpočet v této formě nepodpoří, ale připravili několik pozměňovacích návrhů a žádají vládu o jejich podporu.

Foto: Česká televize ČT24

Tisková konference SPD

„Schodek je naprosto neopodstatněný a hnutí SPD ho rozhodně nepodpoří. Nejsme pro zkrácené projednávání. Rozpočet je šitý horkou jehlou,“ avizoval předseda poslaneckého klubu hnutí a předseda sněmovního hospodářského výboru Radim Fiala.

On-line přenos začíná.

„Když jsem přišla s 300miliardovým schodkem, tak jsem přiznala, že to nemusí být poslední novela zákona o rozpočtu roku 2020. Doba je turbulentní a velmi složitá, a proto jsem se teď rozhodla navrhnout 500 miliard,” uvedla pro Právo Schillerová.

Z krize se můžeme dostat rychle, tvrdí Schillerová

Stalo se

Schillerová jde letos do Sněmovny s vyšším návrhem schodku již po třetí. Původní rozpočet počítal s deficitem 40 miliard korun, ten se ale nakonec rozhodla vláda kvůli pandemii koronaviru navýšit. Poprvé to bylo na 200 a podruhé na 300 miliard korun.

Komunisté podpoří rekordní schodek státního rozpočtu

Domácí

Jediná strana, mimo ty koaliční, která takto rekordní schodek podpoří, bude zřejmě KSČM. Ostatním klubům se zdá schodek půl bilionu korun jednak vysoký, jednak nedostatečně odůvodněný.

Druhou věcí je také podpora zrychleného schvalování schodku rozpočtu. To by měli podpořit Piráti. A to proto, že Schillerová jim slíbila, že v rozpočtu vyčlení peníze pro lidi pracující na DPČ a DPP.

Výběr článků

Načítám