Hlavní obsah

Rekordní schodek 500 miliard protlačila koalice do druhého čtení

Novinky, Klára Beranová
Praha

Sněmovna v úterý hlasy ANO, ČSSD a KSČM poslala návrh rozpočtu s půlbilionovým deficitem do druhého čtení. Opozice návrh nepodpořila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Pevně doufám, že duben byl nejhorším měsícem roku. Věřím, že je tato novela rozpočtu pro rok 2020 tou poslední,“ sdělila před poslanci ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ta letos žádá dolní komoru o zvýšení schodku rozpočtu již potřetí. Původně měl být deficit pouze 40 miliard korun, kvůli koronavirové krizi se ho vláda rozhodla navýšit, a to poprvé na 200 a podruhé na 300 miliard korun.

ON-LINE: Kalousek vyplísnil Babišovu vládu: Utrácíte, jako by žádná krize nebyla

Domácí

Schodek podpořila vládní koalice s podporou KSČM. Ostatní strany zkritizovaly resort financí za to, že není jasné, kam peníze z rozpočtu půjdou. Nechtějí proto půlbilionový deficit podpořit.

Fiala: Babiš je Ježíšek 

„Babiš se tváří, že rozdává, ale on není Ježíšek. Nejsou to jeho peníze, ale občanů. Vláda předložila pouze balík bezradnosti, a místo toho, aby udělala logické kroky, jako dát víc peněz lidem, tak spíš přemýšlí o tom, jak víc peněz vybrat,” prohlásil na tiskové konferenci předseda ODS Petr Fiala.

Navýšení rozpočtu zkritizoval i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. „Jsou tam položky, pod kterými nevíme, co si představit,” uvedl. Rozpočet totiž podle něho počítá s penězi, u kterých není jasné, kam půjdou, a o kterých bude moci rozhodovat vláda bez souhlasu Sněmovny.

Komunisté podpoří rekordní schodek státního rozpočtu

Domácí

Schillerová tuto kritiku odmítla. „Nejsme schopni předjímat, jak se budou opatření vyvíjet. Chápu, že obavy nepanují ze samotné výše schodku, ale z jeho struktury. Připravili jsme proto pozměňovací návrh, který v maximální možné míře respektuje právo Poslanecké sněmovny rozhodovat o struktuře státního rozpočtu České republiky,“ sdělila na plénu Schillerová.

Výběr článků

Načítám