Hlavní obsah

Snad je to už konec. Omikron s vážnými případy vůbec nehnul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké počty nově potvrzených případů v posledních týdnech se promítly do počtu pacientů v nemocnicích, zatímco počty osob, které se s covidem nacházejí ve vážném stavu, zůstávají neměnné. Potvrzují se tak předpoklady, že dominantní varianta omikron je méně riziková.

Článek

Desítky tisíc nových případů, které v posledních dvou týdnech v ČR každý den přibývaly, vystřelily křivky do do té doby nebývalých hodnot.

Ačkoliv se od 21. ledna zvýšil počet osob, u nichž je potvrzena nákaza a jsou hospitalizovány, z 1551 na 2998, počet pacientů v těžkém stavu se po celou dobu setrvale pohybuje kolem dvou stovek osob a spíše než křivku připomíná úsečku.

Počet vážných případů, kdy musí být pacienti připojeni na umělou plicní ventilaci či podporu mimotělního oběhu, je přitom podle mnoha odborníků u varianty omikron klíčovým ukazatelem, který je třeba sledovat při návratu společnosti do normálního života.

Část evropských států v uplynulých dnech přistoupila k rozvolnění restrikcí. Etalonem rušení restrikcí jsou skandinávské státy, které se mohou pochlubit vysokou proočkovaností i pragmatickým přístupem k celé epidemii.

Konec certifikátů: Neočkovaní se můžou vrátit do restaurací i na akce

Domácí

Česká vláda k uvolnění přistoupí příští týden, kdy přestanou platit omezení pro neočkované, kteří dosud měli zapovězen vstup do restaurací, barů a podobných provozoven.

To, co část odborníku vítá, někteří kritizují, případně sledují s obavami a varují před nekontrolovaným šířením viru, který se chová nevyzpytatelně.

Válkova náměstkyně dělala zmatky a šla proti premiérovi. Chtěla prodloužit restrikce

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám