Hlavní obsah

Smlouva s USA umožní jednat o základně v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obranná smlouva mezi Českem a USA, kterou v nejbližších týdnech začnou oficiálně projednávat zástupci českého a amerického ministerstva obrany, by měla umožnit v budoucnosti vybudování základny pro americké ozbrojené síly na českém území.

Foto: Profimedia.cz

Lloyd Austin a Jana Černochová před jednáním ve Washingtonu

Článek

Právo má k dispozici koncept smlouvy, na jehož základě vznikne dohoda a se kterým již pracují úředníci na ministerstvech obrany i zahraničí. Z něj plyne, že v případě schválení smlouvy se budou moci na území ČR pohybovat a operovat ozbrojené síly USA a využívat česká vojenská zařízení nebo vojenské prostory. Návrh není reciproční, neupravuje totiž pobyt příslušníků české armády v USA.

„Dohodnutá zařízení a prostory poskytované Českou republikou mohou být určeny pro výhradní použití ozbrojenými silami USA nebo pro společné použití ozbrojenými silami USA a ČR,“ stojí ve verzi smlouvy, kterou má Právo k dispozici. Sjednat smlouvu navrhla americká strana.

Jak mezinárodní smlouvu, tak i poté pobyt vojáků a techniky USA bude muset schvalovat vláda, parlament i prezident republiky. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se v úterý vrátila z USA, kde jednala s americkým protějškem Lloydem Austinem. A shodli se, že o sjednání obranné smlouvy mají zájem obě strany.

Hezké přání, ale nic víc, mírnil Fiala slova Černochové o americké základně

Domácí

Černochová ještě před odletem do USA vyvolala pozdvižení, když naznačila, že by mohla v USA jednat o vy­budování americké základny v Česku. Po bouři, kterou to vyvolalo mezi politiky, ona i premiér Petr Fiala (ODS) situaci mírnili, že by se jim americká základna sice líbila, ale že o ní není řeč.

Podle návrhu smlouvy by Česko mělo poskytnout americké armádě prostory bezplatně. Americké síly budou moci v těchto prostorách stavět vlastní budovy. „Všechny budovy a nepřemístitelné stavby v dohodnutých zařízeních a oblastech, včetně těch, které byly změněny nebo vylepšeny silami USA, zůstávají majetkem ČR,“ stojí v konceptu.

Vynětí z trestní jurisdikce ČR

Dále smlouva řeší podmínky, za jakých budou moci američtí vojáci vstupovat na území ČR, jak budou řešeny škody, které způsobí, a také to, že budou americké síly osvobozeny od cel a daní, nebo způsob najímání českých pracovníků.

Jednou z kapitol je i to, pod jakou trestní jurisdikci budou američtí vojáci spadat. Podle návrhu se Česko vzdá svého práva vyšetřovat a trestat americké vojáky s výjimkou vážných trestných činů. „V případech závažných trestných činů zvláštního významu pro ČR mohou české orgány odstoupit od zřeknutí se svých práv,“ píše se v návrhu.

Očima Saši Mitrofanova: Neexistující základna jako lakmusový papírek

Komentáře

Ve smlouvě z roku 2008, kterou USA a ČR podepsaly kvůli zvažovanému budování amerického radaru v Brdech, ale která nikdy nevešla v platnost, se uvádělo, že české orgány činné v trestním řízení budou moci vyšetřovat americké vojáky pro podezření z těžké újmy na zdraví nebo z vraždy. Podobnou smlouvu – tzv. smlouva SOFA NATO – má Česko podepsanou s Aliancí. Na otázku, proč je potřeba speciální smlouva a v čem je jiná než smlouva s NATO, ministerstvo obrany včera neodpovědělo.

Ministryně Černochová již dříve uvedla, že dohoda právně zastřeší a posílí dlouhodobou spolupráci mezi Českem a Spojenými státy v obranné oblasti. V preambuli konceptu smlouvy se píše, že obě strany uznávají, že „přítomnost amerických sil přispívá k posílení bezpečnosti a stability ČR a regionu“.

Podobnou smlouvu má s USA sjednáno 24 z 30 členských států NATO. Naposled takovou smlouvu letos v lednu podepsalo Slovensko. Podle této dohody američtí vojáci budou moci využívat infrastrukturu dvou ze čtyř vojenských letišť na Slovensku, slovenská armáda za to získá 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun) na jejich modernizaci.

Koalice pro, SPD proti, ANO počká

Smlouvu bude muset schválit prezident a před tím Sněmovna i Senát nadpoloviční většinou přítomných poslanců a senátorů. V případě, že bude parlament rozhodovat o přítomnosti amerických vojáků, bude třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech poslanců i senátorů.

Podle průzkumu Práva nemají s obrannou smlouvou problémy poslanci vládní koalice. Poslanci SPD jsou proti a zákonodárci ANO vyčkají, až budou známy podrobnosti smlouvy. „Jsem osobně k tomu otevřený, ale nemohu říci, zda to podpořím, či nepodpořím, bude záležet, jak bude smlouva koncipována,“ řekl Právu šéf branného výboru Lubomír Metnar (ANO). Dodal, že vzhledem k válce na Ukrajině může být smlouva s nejsilnějším spojencem v NATO přínosná.

SPD smlouvu s USA považují za zbytečnou. „Máme smlouvu s NATO a jsme přesvědčeni, že jak je to dnes ukotvené, je dostačující,“ uvedl člen branného výboru za SPD Radovan Vích. Místopředseda lidovců a Sněmovny Jan Bartošek má jasno. „Vzhledem k tomu, že Rusko je nevyzpytatelný stát, který napadl svého souseda, tak každé posílení s NATO a speciálně s USA smysl dává,“ řekl Právu Bartošek.

Co má také řešit smlouva s USA
Za jakých podmínek budou moci ozbrojené síly USA vstoupit na území ČR.
Užívání vojenských zařízení a prostor jednotkami USA.
Trestní jurisdikci nad příslušníky ozbrojených sil USA.
Jak se budou řešit škody.
Osvobození od cel a daní.
Najímání místních pracovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám