Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Neexistující základna jako lakmusový papírek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před lety tu byla možnost vybudování amerického radaru na území ČR. Jenže Barack Obama tehdy snil o restartu vztahů s Ruskem a tento radar vyhodnotil jako něco, co by mohlo Kreml rozzlobit. Radar ovšem posloužil jako skvělý lakmusový papírek pro vyjasnění domácí scény.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Po letech se situace opakuje. Jenže zatímco se o radaru ve Washingtonu vážně uvažovalo, ideu americké základny v ČR vystřelila česká ministryně obrany Jana Černochová, aby ji vzápětí odvolala.

Byla to podle všeho střelba od boku, i když mezinárodně bezpečnostní politika není kovbojka. Ale ministryně je ministryně a krotit vášně musel až premiér Petr Fiala, který v rozhovoru pro Aktuálně řekl: „Je to určitě pěkné téma. Pro mě jako občanského demokrata se to pěkně poslouchá, ale opravdu je to jenom hezké přání. Reálná jednání se o tom nevedou.“

Neexistující americká základna však opět, stejně jako před lety v případě radaru, posloužila coby dráždidlo, které vybudilo spoustu lidí k tomu, aby odkryli karty a ukázali, na jaké straně stojí ve střetu civilizací, který právě teď probíhá nejen na Ukrajině, ale také v Evropě a ve světě.

V Poslanecké sněmovně se netradičně sešli na veřejném semináři šéfové českých tajných služeb. Situace je totiž vážná. V čem spočívá její tíha? Nejen ve válce, kterou Rusko vede proti Ukrajině a kterou dnes Putin označil za operaci s ušlechtilými cíli. Ale pro nás především v tom, že se v Česku znovu aktivizovala domácí pátá kolona a bude dál působit ve prospěch barbarského agresora, kterým je Ruská federace.

Její útoky mají a budou mít různou formu. Kyberprostor je obvyklým místem, kde působí a působit bude. Mozky značné části českých spoluobčanů, které jsou zatíženy minulostí, odlehčeny neznalostí, anebo rozhicovány nenávistí k svobodě a demokracii, budou dalším terčem, na který zamíří toto ozáření, a ty mozky pak budou šířit zhoubnou vlnu dál.

Pak je tady dost lidí, kterým stále nedošlo, že život, jaký vedli před 24. únorem 2022, navždy skončil. Bude jiný život, s jiným systémem hodnot a s jinou šancí na normální žití. Pro zachování této šance už nestačí jen tak přikyvovat, bude nutné o ni bojovat.

Bojovat také s pátou kolonou a jejími představiteli. Jeden z nich naběhl na neexistující základnu a odhalil aspoň své ledví, když už odmítal odhalit pindíka. Ihned obsadil místo v kremelské propagandě, které uvolnil spotřebovaný materiál Miloš Zeman.

Nezbývá než mu vzkázat: Boľšoje spasibo, nikogda ne zabuděm.

Reklama

Výběr článků

Načítám