Hlavní obsah

Slavnosti svobody v Plzni vyvrcholily tradičním konvojem

Ivan Blažek, Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele ikonický tank Sherman a za ním další tři stovky obrněnců, jeepů, transportérů, náklaďáků, motorek. Technika pamatující generála Pattona a jeho vítězné tažení Evropou. A s ní pár mužů, kteří byli před sedmasedmdesáti lety u toho. Mužů, kteří osvobodili Plzeň.

Slavnosti svobody v PlzniVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Dlouhým konvojem historických vojenských vozidel vyvrcholil v západočeské metropoli v neděli před polednem čtyřdenní maraton Slavností svobody.

Triumfální jízdu mezi špalíry diváků si nedaly ujít hlavní hvězdy oslav – pětice veteránů. Pánové, kterým táhne na stovku. Tři vážili cestu přes oceán, dva dorazili z Belgie.

Privilegium svézt se na čelném tanku získal Američan George Thompson, v září mu bude 98 let.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V konvoji nemohlo chybět pět válečných veteránů, mezi nimi Američan Herman Geist.

„Je to pro něj srdeční záležitost, on u 16. obrněné divize sloužil u shermanů jako mechanik,“ řekl Právu Pavel Rogl z Klubu vojenské historie 16. obrněné divize a majitel zmiňovaného dvaatřicetitunového kolosu.

„Tank jsme dali do pořádku v roce 2020 a on měl velké přání: jet v konvoji na shermanu. Tak jsme mu to slíbili, ale nevyšlo to, slavnosti byly kvůli covidu zrušené,“ připomněl Rogl. Klaplo to až teď.

„Psal mi: Pavle, já přiletím, ale musím jet na tom shermanu. Tak jsme mu vyrobili speciální sedadlo a přišroubovali ho tak, aby z něj dobře viděl, aby si tuhle jízdu užil,“ dodal Rogl.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Belgický veterán Louis Gihoul na sobotním večeru Thank you, boys!

Těžkotonážník s bílou hvězdou na pancíři ovšem není jedinou srdcovkou George Thompsona.

„Česká republika je mým druhým domovem. A kdybych se měl z Ameriky někdy odstěhovat, odstěhoval bych se sem. Do Plzně,“ potěšil všechny patrioty.

Tisíce návštěvníků

Po dvou hubených pandemických se slavnosti vrátily v dobré kondici a lidé se je dokázali vychutnat.

Po prosluněném náměstí a dobových vojenských kempech, ty připomněly nejen US Army, ale i třeba československé jednotky ze západní fronty nebo piloty RAF, jich korzovaly tisíce.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Voják s šeříkovým květem na košili prochází kolem davu.

„Přijeli jsme z Holýšova,“ poznamenal třicátník s rodinou. „Mně už to chybělo, a tady kluci to ještě neviděli. Tak jsou nadšení.“

K oslavám samozřejmě patří pivo, jídlo a muzika. A nejen ve stylu rock, folk nebo country.

V Plzni začaly oslavy konce 2. světové války, dorazili i veteráni

Domácí

V sobotu odpoledne zahrála před slušně zaplněným náměstím Plzeňská filharmonie a večer tady patřil komponovanému programu Thank you, boys! v režii Michala Cabana.

Swing i dobové filmové šoty, uniformy i děvčata v krojích. Město žilo dlouho do noci.

Foto: Ivan Blažek, Právo

V rytmu swingu

Žádné střílení

Letošek přinesl dvě změny: kvůli rekonstrukci parku za obchodním centrem Plaza se dobové tábory přesunuly na jiná místa včetně historického jádra. A nekonaly se žádné bojové ukázky.

„Vzhledem k situaci na Ukrajině jsme od nich upustili,“ podotkl Rogl a dodal: „Jsou tady uprchlíci, umíme si představit, jak by na ně působilo, kdyby v ulicích slyšeli střelbu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám