Hlavní obsah

V Plzni začaly oslavy konce 2. světové války, dorazili i veteráni

– Plzeň

V Plzni ve čtvrtek začaly oslavy 77. výročí konce druhé světové války. Slavnosti svobody potrvají až do neděle. Položení věnců a květin u Památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí přihlíželi i tři američtí veteráni.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Pietní akt na Chodském náměstí. Veteráni zleva Richard Pieper, George Thompson a Herman Geist.

Článek

„Je vždycky krásné vracet se na místo, které milujete, protože my nezapomínáme,“ řekl 97letý Herman Geist. Kromě něj přihlíželi ještě George Thompson a Richard Piper a desítky synů, dcer a vnuků a příbuzných veteránů, kteří už nežijí. Děkovalo jim potleskem přes 150 lidí.

„Cesta z New Yorku byla dlouhá, museli jsme čekat na letištích, třeba v Curychu přes tři hodiny. Ale jsme hrozně rádi, že jsme tady a že jsme to zvládli. Letos je tady se mnou 15 členů mojí rodiny a všichni chtěli přijet,“ uvedl Geist, který zpravodaje ČTK pozdravil „Dobrý den“.

Nikdy nepochyboval o tom, jestli přijet do Plzně, vždycky to chtěl. Potvrdil, že se zúčastní všech oficiálních akcí v Plzni a okolí a v neděli dopoledne pojede v americkém džípu v Konvoji svobody (Convoy of Liberty). „Přijel jsem tehdy na džípu do Plzně, takže musím,“ dodal.

Plzní projel Konvoj svobody, hvězdami programu jsou váleční veteráni

Domácí

Při americké hymně drželi všichni veteráni, jejich rodiny i příbuzní ruku na srdci, tři osvoboditelé pak i při české hymně. Z chodského náměstí přejeli do Husovy ulice k Památníku 16. obrněné divize a Památníku vojákům bojujícím na západní frontě.

„Dnes jsme vlastně odstartovali celé slavnosti,“ řekla městská radní Veronika Jilichová Nová (ODS). Doprovodný program začal už ve středu výstavou Thank you, boys! v centru U Branky, kam podle radní veteráni zcela neplánovaně dorazili. „Byla tam skvělá atmosféra,“ dodala. Podle radní je skvělé, že kromě pěti veteránů přijely i rodiny těch, kteří už zemřeli. Hostů z USA a Belgie je do 50.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

První den Slavností svobody, oslav konce druhé světové války v Plzni

Plzeň je podle radní jediné město v Evropě, které každoročně organizuje tak velkolepé oslavy s účastí amerických veteránů, obdobné jsou jen na vyloďovacích plážích v Normandii. Slavnosti očekávají opět desetitisíce návštěvníků z ČR i z ciziny, nabídnou dobové vojenské kempy a jízdu vojenské techniky s 250 vozy. Hlavní vzpomínkový akt bude v pátek 6. května od 16:00 u památníku Díky, Ameriko! Velkou událostí je sobotní slavnostní večer na náměstí, nazvaný Thank you, boys! v režii Michala Cabana.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

V předvečer prvního dne Slavností svobody, oslav konce druhé světové války, byla zahájena výstava Jak šel život … Thank you, boys. Zleva veteráni George Thompson a Richard Pieper.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám