Hlavní obsah

Školy nejsou pro vládu priorita, fotbal dostal přednost

Aktualizováno

Vláda umí o otevření škol pouze mluvit, zní z opozice poté, co ministerstvo zdravotnictví v úterý povolilo částečný návrat fanoušků na fotbalové zápasy. Byly to přitom právě školy, které byly i ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) označovány po celou dobu pandemie za prioritu při možném rozvolňování. Školáci přitom ani nemohou smysluplně sportovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček, předseda vlády Andrej Babiš a ministr školství Robert Plaga na tiskové konferenci po schůzi vlády. Archivní foto.

Článek

„Fotbal mám opravdu rád, ale tomu, proč mohou přijít fanoušci na stadion, byť v omezeném počtu, ale nemohou se vrátit všechny děti do školy, nerozumím. Pro nás je návrat dětí do škol a na sportoviště jednoznačná priorita a budeme i nadále usilovat o to, aby se to stalo co nejdříve,“ sdělil Novinkám šéf ODS Petr Fiala.

Plán otevírání škol nechápu, rozčiluje se Babiš

Domácí

Premiér Babiš přitom ještě na začátku dubna reagoval na podněty lidí, kteří se ho na školy dotazovali, s tím, že vzdělání považuje stále za to hlavní. „Pro mě je rychlý, ale hlavně smysluplný návrat dětí do škol absolutní priorita. A stejně jako vy se řídím selským rozumem,“ uvedl na Facebooku.

Podobně mluvil již dříve také ministr školství Robert Plaga (za ANO), exministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a také jeho nástupce Petr Arenberger (za ANO). „Z hlediska časového je třeba všem říct, aby byli rádi, že jsou teď děti ve škole," konstatoval Arenberger v momentě, kdy se v dubnu vracely první ročníky základních škol.

Fanoušci mohou na fotbal, souhlasilo ministerstvo. Do ochozů se vrátí už o víkendu

Domácí

Z posledních zpráv je ale zřejmé, že přednost dostal nakonec vedle kadeřnictví a dalších kosmetických služeb také fotbal. Na základě úterního rozhodnutí ministerstva se mohou fanoušci vrátit do ochozů od nadcházejícího víkendového ligového kola. K informaci, že by mohli navštívit už středeční dva zápasy domácího fotbalového poháru v Plzni a v Olomouci, ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že není pravdivá. Za určitých podmínek mohou fanoušci nově zaplnit 10 procent kapacity hlediště.

Zároveň ministerstvo v minulých dnech udělilo výjimku také hokejové extralize. V pondělí se díky ní dostalo na pátý zápas finálové série play off mezi Třincem a Libercem do Werk Areny bezmála 900 fanoušků, kteří po vítězství „Ocelářů" mohli sledovat korunovaci nového mistra.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí změní

Domácí

Studenti středních a vysokých škol s výjimkou posledních ročníků praktických tříd i velká část žáků základních škol nicméně zůstává prozatím doma.

V pondělí 3. května se vrátí do školy pouze žáci 2. stupně ZŠ v Karlovarském, Královéhradeckém a Plzeňském kraji, a pokud bude epidemiologická situace přívětivá, rovněž i v Praze a ve Středočeském kraji. Tam by se také mohly vrátit do školek všechny děti. Finální rozhodnutí však padne na vládě ve čtvrtek.

Z dvou milionů testů na školách tisíc pozitivních. Není to zbytečné, míní Dušek

Domácí

Smejkal: S tímto krokem nesouhlasím

Novinky se proto v této souvislosti obrátily také na epidemiologa Petra Smejkala, který stojí v čele Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), o níž často mluví Arenberger jako o hlavním poradním orgánu při rozvolňování.

„S tímto krokem samozřejmě nesouhlasím, nikdo se nás na to neptal,” uvedl Smejkal na dotaz Novinek.

Středoškoláci v květnu, zahrádky v červnu, odhaduje epidemiolog Smejkal

Domácí

Jurečka: Na neschopnost vlády doplatí naše děti 

Vládní přístup označil nicméně jako nemístný i předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Vláda není schopna dále bezpečně zajistit náběh výuky ve školách, neumí jasně říci to, za jakých podmínek se můžeme nechat ostříhat, ale víme, že budeme moci na fotbal,“ řekl Novinkám.

Správa hmotných rezerv už nemá pro školy žádné testy

Domácí

Narážel tak na zmatky kolem podmínek nadcházejícího rozvolnění u kadeřnictví. Původně vláda totiž rozhodla o tom, že povinný bude pouze profesionální test z odběrového místa, nakonec však Arenberger připustil, že se budou moci zákazníci prokázat i testy ze zaměstnání nebo školy.

I ty jsou však nedostatkovým zbožím. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v úterý oznámila, že ve skladech pro školy žádné další zásoby antigenních testů na covid-19 nejsou.

Školy se obávají, že si testy na covid budou muset zajišťovat samy

Věda a školy

„Neschopnost vlády, změny pravidel během dne je obrázek této vlády, bohužel, bohužel pro nás a především pro naše děti,“ dodal Jurečka.

A nečekaný obrat kritizuje i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Už minulý týden ministři přednostně řešili obchody, teď nad školami vyhrál fotbal. Je to absurdní. Už zbývá jen to, aby vláda dříve otevřela hospody, než otevře školy! Pořád se někdo diví, že vládě chceme vyslovit nedůvěru?“ sdělila Novinkám.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

Šéf SPD Tomio Okamura zase uvedl, že by rozvolnil oba sektory, ačkoli v rozdílném režimu. „Podle názoru SPD by se měly ihned vrátit všechny děti do škol bez podmínek a zároveň i fanoušci na fotbal jen při základních opatřeních,“ napsal Novinkám.

Benda: Rozpad koalice Spolu jsme řešili. Odlákat voliče TOP 09 se ODS nepodařilo

Domácí

Anketa

Souhlasíte s postupem vlády ohledně návratu dětí do škol?
Ano
10,6 %
Ne, otevíral/otevírala bych rychleji
78,7 %
Ne, otevíral/otevírala bych pomaleji
10,7 %
Celkem hlasovalo 7883 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám