Hlavní obsah

Správa hmotných rezerv už nemá pro školy žádné testy

Aktualizováno

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) momentálně nemá ve svých skladech žádné antigenní ani PCR testy určené pro testování dětí ve školách. V úterý to uvedl předseda SSHR Pavel Švagr.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Testování dětí ve školách (ilustrační foto)

Článek

SSHR v pondělí oznámila, že zrušila tendr na pořízení 5,6 milionu testů na koronavirus do škol, neboť žádný ze čtyř zájemců nesplnil podmínky.

Novou zakázku podle Švagra správa rezerv zatím nevypsala. „Čekáme na podklady z ministerstva školství a ministerstva zdravotnictví,” uvedl. Správa podle něj už všechny antigenní testy pro školy ze svých skladů vydala a další nyní nemá.

„Pokud jde o PCR testy, tak nikdy jsme žádný požadavek na jejich nákup neobdrželi a je to celkem logické, protože testy musí odebírat zdravotnický personál a vyhodnocuje je specializované pracoviště. Takže to není produkt pro náš nákup,” řekl.

Plaga: Školy by si mohly kupovat testy samy

Současné zásoby testů by měly školám vydržet nejdéle do týdne, který začíná 10. květnem. Podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) znamená opakování tendru nyní nejistotu, zda budou další testy dodány včas.

Tendr na 5,6 milionu testů pro školáky byl zrušen

Ekonomika

Školy by si podle něj zatím mohly testy kupovat samy a ministerstvo by jim je potom proplácelo.

Plaga na začátku dubna uvedl, že SSHR má zajistit nákup dalších antigenních testů na covid pro školství do konce školního roku. Kabinet podle něj schválil rámec pro nákup 14,4 milionu testů, což by mělo stačit.

Školy se obávají, že si testy na covid budou muset zajišťovat samy

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám