Hlavní obsah

Školy dolaďují začátek vyučování

Na velký návrat školáků do lavic se připravují nejen školy, ale i rodiče. Většina z nich již dostala mailem informace, jak budou první dny ve škole vypadat ohledně testování, hy­gieny a dalších pravidel souvisejících s covidem-19.

Ve školách vrcholí přípravy na zahájení výukyVideo: Novinky

 
Článek

Podle průzkumu Práva už do škol dorazily státem zaslané testy. Dostatečný počet testů tak mají i v českobudějovické ZŠ Pohůrecká. Do ní nastoupí 832 dětí. Ve škole je už několik dní celý pedagogický sbor, který se na nový školní rok připravuje. Dezinfikují se třídy, rozmisťují se dezinfekce.

V ZŠ Pohůrecká ale zatím stále neznají přesný počet očkovaných žáků. A to i přesto, že rodičům v předstihu informace o dodání certifikátu škola poslala.

„Zatím máme pouze od jednoho rodiče certifikát, že je dítě očkované. Předpokládáme, že další rodiče očkovaných dětí nám je přinesou ve středu,“ řekla v pondělí ředitelka Dana Walterová s tím, že očkované děti se testovat nebudou. Pokud ale nepřinesou certifikát, testování je nemine.

Připravené testovací sady i rozmístěná dezinfekce. Přípravy na zahájení výuky ve školách vrcholí

Domácí

To ale není jediný problém, se kterým se těsně před začátkem nového školního roku škola potýká. Někteří rodiče totiž již zaslali nesouhlas s antigenním testováním svých dětí. To má probíhat 1., 6. a 9. září.

„Pokud se dítě neotestuje, bude muset mít celou dobu, co bude ve škole, roušku. Sundat ji může pouze na obědě. Testované děti mohou roušku při vyučování sundat a mít ji jenom na chodbách či cestou do jídelny,“ řekla Walterová.

Pokud se ve třídě objeví pozitivní test, školák musí do izolace. „Ostatní sedí v lavicích a obvoláváme všechny rodiče, aby si děti vyzvedli a odvedli domů,“ dodala Walterová s tím, že učitelé, kteří nejsou naočkováni, musí testy podstoupit v některém z testovacích míst.

Dušek: Jasno o nákaze ve školách bude v půlce září

Koronavirus

„Testování mi u dcery nevadí, myslím, že si za posledních několik měsíců zvykla,“ řekla Petra K. z Českých Budějovic, matka devítileté školačky, která ve středu nastupuje do 3. třídy.

Jiný názor na testování školáků má ale Jindřich P. z krajského města. „Syn jde do první třídy a hned ho tam čeká šťourání do nosu. Nelíbí se mi to, ale bohužel s tím asi nic neudělám. Pokud bude možnost, otestuji si ho sám,“ uvedl otec prvňáka.

V ZŠ Pohůrecká to rodiče udělat mohou. Školáci se budou testovat ve třídách. Pokud s tím ale rodiče nebudou souhlasit, mohou jít do tělocvičny, kde si děti otestují sami. „Testy ale musí mít ze školy, neexistuje si je přinést z domova,“ zdůraznila Walterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám