Hlavní obsah

Dušek: Jasno o nákaze ve školách bude v půlce září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středeční zahájení nového školního roku bude pro většinu žáků a studentů znamenat testování na covid. Prvního září se otestují všichni s výjimkou prvňáků, které to čeká až o den později, očkovaných dětí a těch, které covid prokazatelně prodělaly v uplynulém půlroce. Testování bude pokračovat v pondělí 6. září a ve čtvrtek 9. září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška by měly být výsledky testů známy rychleji, ale ucelený obrázek o možném šíření covidu mezi dětmi by se mohl ukázat začátkem dalšího týdne po testování čili od 13. září.

„Testování by mělo probíhat stejně jako v loňském školním roce, ale jedna věc bude důkladnější. Každý primární záchyt z pozitivního antigenního testu u studenta či zaměstnance bude škola hlásit spádové krajské hygienické stanici a ta bude případy trasovat a záchyty z antigenních testů potvrzovat,“ řekl Právu Dušek.

Většina škol bude používat antigenní testy, u kterých se musí pozitivita potvrdit PCR testem. V některých školách budou ale dostupné i PCR testy.

Připravené testovací sady i rozmístěná dezinfekce. Přípravy na zahájení výuky ve školách vrcholí

Domácí

„Nahlášení pozitivity je otázka jednoho dne, dotrasování dalšího dne, závěry bychom měli mít kolem 13. září k dispozici. Ale pokud se data se­riózně a rychle sesbírají, bude to vyhodnocováno průběžně,“ řekl Dušek s tím, že výsledky prvního zítřejšího testování ještě nebudou vypovídající.

„Síla testů je v jejich opakování. Úplně první test ukáže, co si pozitivní děti přinesly z domova. Ale další testy už mohou ukázat případné šíření ve školách a budeme schopni vidět i výsledky trasování,“ uvedl Dušek.

Experti: Dramatický růst se neočekává

Ministerstvo zdravotnictví si stanovilo hranici 25 pozitivních případů na 100 tisíc testovaných žáků a studentů, kterých je celkem přibližně 1,4 milionu. Pokud se tato hranice překročí, budou se ve školách muset testy opakovat, a to i v případě regionů.

Současná celorepubliková incidence je 12 pozitivních na 100 tisíc všech obyvatel. Za neděli laboratoře odhalily 81 nově pozitivních případů, za minulou neděli to bylo 107.

V neděli se nejméně testuje. K pondělí bylo v nemocnicích s covidem 48 lidí, z toho devět v těžkém stavu.

Právě polovinu září označil v neděli ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) za dobu, kdy se bude „lámat chleba“.

Plaga: Hlavně hned od září nešílet s doháněním učiva

Domácí

Loni začaly parametry nákazy strmě stoupat právě od 1. září, kdy se děti vrátily do škol, letos experti kvůli větší proočkovanosti a promořenosti tak dramatický růst neočekávají.

Pražská hygienička Zdeňka Jágrová ale minulý týden naznačila, že děti v novém školním roce podle vývoje epidemie například nebudou moci se školou chodit do kina či nebudou školní olympiády, podle ní se ale školy už nezavřou.

Žáci a studenti, kteří se testovat odmítnou a nebudou bezinfekční, budou muset i při výuce nosit roušky, nebudou smět zpívat při hodině hudební výchovy a měli by odděleně i jíst.

Ve společných prostorách, jako je chodba, jídelna a WC, budou muset ochranu dýchacích cest nosit všechny děti, včetně testovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám