Hlavní obsah

Šíření epidemie zrychlilo, zpřísnění na čtvrtý stupeň PES je na dohled

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zpomalování epidemie covid-19 se v Česku zastavilo a bilance nemocných opět stoupá. Reprodukční číslo po několika týdnech překročilo hodnotu 1,1. Narůstají také rozdíly mez jednotlivými kraji, některé již spadají dokonce do 5. stupně PES. Vláda o případném zpřísnění opatření bude jednat v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ladislav Dušek

Článek

„Dostáváme se opět do složité situace,” zhodnotil stručně na úvod tradiční páteční tiskové konference ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) aktuální situaci ohledně vývoje epidemie.

Ministr udělil občanům také několik rad, jak se chovat na Vánoce. Vyzval všechny, aby se před návštěvou starších členů rodiny, kteří mohou patřit k rizikovým skupinám, nechali otestovat. Plošné, dobrovolné a pojišťovnou hrazené testování bude probíhat od 18. prosince.

„Budeme-li ve styku se seniorem, nosme FFP2 respirátory. Budu velmi apelovat všechny seniory, aby je nosili i oni sami, chrání tím zejména sebe,” nabádá Blatný.

A zopakoval, že nejefektivnějším opatřením proti šíření koronaviru je omezení sociálních kontaktů. Vyzval také k tomu, aby lidé dál nosili roušky, čímž se výrazně snižuje riziko přenášení kapének.

Zatímco několik týdnů po sobě průměrné týdenní počty nově nakažených klesaly, v uplynulém týdnu se křivka zlomila a opět začala narůstat. V předminulém týdnu bylo průměrně zachyceno denně 3652 případů, v tom minulém to bylo už 4328, což je více než 18procentní nárůst.

„Šíření začíná nabírat dynamiku směrem vzhůru. Registrujeme větší počty nově diagnostikovaných případů,” uvedl k tomu ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Vláda zvažuje zpřísnění na čtvrtý stupeň. Obchody ale nezavře

Domácí

Podle Duška je aktuální reprodukční číslo na hodnotě 1,13, což naznačuje, že šíření nákazy v populaci opět zrychlilo. Jeden nemocný podle tohoto údaje může nakazit více než jednoho člověka.

Na index má vliv i zvyšující se mobilita obyvatel

Opět začal narůstat také průměrný počet nově diagnostikovaných lidí ve zranitelných seniorských skupinách za týden. Ještě minulý týden jsme viděli poklesy v desítkách procent, v tuto chvíli pozorujeme v seniorní populaci větší komunitní šíření,” vysvětlil Dušek s tím, že ale ubylo případů v sociálních zařízeních. Tento ukazatel je mimo jiné jeden z hlavních pro výpočet indexu rizika, podle něhož vláda rozhoduje o případném zpřísnění opatření.

Nyní se Česká republika plošně nachází ve třetím stupni, index rizika se již ale několik dní drží na hodnotě 64, která odpovídá čtvrtému stupni, v němž by se opět měly zavřít veškeré obchody, restaurace a služby. V pátek se dokonce pět krajů přehouplo svými hodnotami do pátého, tedy nejzávažnějšího stupně, okresů je v pátém stupni 22. O případném zpřísnění bude kabinet rozhodovat na svém pondělním jednání.

„Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je nárůst mobility a sociálních kontaktů. Skutečný dopad rozvolnění se ještě plně neprojevil. S velkým napětím očekávám, jak to bude vypadat,” osvětlil Dušek. Oproti minulým týdnům se mobilita podle Blatného zvýšila o třicet procent.

Počet hospitalizací se zatím drží, má však zpoždění

Dalším z primárních ukazatelů pro případné zpřísňování jsou data o počtech nově hospitalizovaných. Ty stagnují, je ale velmi pravděpodobné, že s ohledem na narůstající počty nově nakažených se i počet hospitalizovaných začne zase zvedat. „Je nutné zdůraznit, že vývoj hospitalizací je o 7 až 10 dnů opožděn za vývojem populačním, k většině hospitalizací dochází do 10 dnů od diagnózy,” podotýká Dušek.

Dodal také, že denně bude podle modelů v následujících dnech proudit do nemocnic 300 až 350 nově nakažených pacientů. V některých regionech už nárůsty začínají být patrné, ve zbytku čísla stagnují.

„Do budoucna můžeme bohužel počítat s tím, že nárůsty budou. S tím bude souviset i počet nakažených zdravotnických profesionálů,” doplnil šéf zdravotnických statistiků.

Podle predikcí by při reprodukčním čísle při hodnotě jedna bylo na konci prosince v nemocnicích zhruba 4350 pacientů, z nichž intenzivní péči by vyžadovalo přes 700 nemocných. Při rizikovém scénáři, který počítá s číslem 1,2, k němuž se ale Česko opět postupně blíží, by čísla byla 11 tisíc ku 1600. „Jsme v dynamické fázi šíření viru. Nelze to podceňovat,” varoval Dušek.

Situace v nemocnicích se zlepšila, personál ale dál zůstává obezřetný

Domácí

Podíl pozitivních testů z celkového počtu provedených dlouhodobě klesá, pohybuje se okolo 22 procent. To je ale podle Duška stále vysoká hodnota. „Velmi negativně vnímám, jak se hodnoty v posledních dnech začínají měnit. To je jednoznačný signál, že jsme v bodě zlomu,” uvedl Dušek.

„Pokud by reprodukční číslo narostlo nad hodnotu 1,2, budeme bohužel sledovat vzedmutí epidemie a čísel až k osmi či deseti tisícům nově nakažených. A to jsou čísla, která v lednu nechceme,” představil rizikový scénář, ke kterému se můžeme reálně přiblížit, Dušek.

Ve čtvrtek přibylo 5864 nově nakažených, což je přibližně o 1200 víc, než o tomu bylo o týden dříve. Celkem se s nemocí léčí 62 036 lidí, z toho v nemocnicích je 4429 pacientů. Doposud zemřelo 9341 lidí a vyléčilo se téměř půl milionu pacientů.

Reklama

Související články

Testovat zdarma se lidé mohou i vícekrát

Dobrovolné a bezplatné testování populace antigenními testy začne 18. prosince a skončí 15. ledna. Každý by se mohl nechat otestovat opakovaně, ale maximálně...

Do rebelujících hospod znovu dorazila policie

V České republice přibylo za čtvrtek 5864 nově potvrzených případů nákazy SARS-CoV-2. Je to o 600 méně než ve středu, ale o 1200 více než před týdnem. Skóre...

Výběr článků

Načítám