Hlavní obsah

Senátoři navrhují jednorázový příspěvek pro kraje a obce

Prah

Senát ve středu v úvodním kole podpořil návrh skupiny senátorů, kteří chtějí, aby obce a kraje dostaly jednorázový bonus ze státního rozpočtu. Kraje by měly dostat zvláštní podporu ve výši 400 korun za každého obyvatele a obce ve výši 1000 korun. Návrh podepsali zástupci všech senátorských klubů. Nyní ho projednají senátní výbory.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

„Předkládáme návrh zákona, který má ze státního rozpočtu poskytnout krajům zvláštní podporu 400 korun za každého obyvatele a obcím 1000 korun za každého jejího obyvatele navíc,” uvedl na Facebooku senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Spolu s ním předložili návrh senátoři napříč politickým spektrem.

Obce a kraje nechtějí platit bonus pro podnikatele ze svého. Vědí o tom od začátku, vzkázala Schillerová

Domácí

Návrh senátorů souvisí s takzvaným kompenzačním bonusem, tedy příspěvkem 500 korun denně určeným osobám samostatně činným (OSVČ) a společnostem s ručením omezeným (s.r.o.), které ekonomicky poškodila epidemie koronaviru.

Zákon ale stanoví, že bonus je vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Senátoři kritizují, že proto, že jsou peníze obcím a krajům přerozdělovány z vybraných daní, poklesnou jim kvůli bonusům letošní příjmy.

„Nechceme ale problém opět přenést na druhé - v tomto případě obce a kraje,” odůvodnil Hraba.

11 miliard korun 

Podle zákona o rozpočtovém určení daní jde o sdílené daně, o které se stát dělí s obcemi a kraji. Obce kvůli tomu podle senátorů letos přijdou na daňových příjmech o zhruba 11 miliard korun a kraje asi o čtyři miliardy korun.

Bonus pro eseróčka se vrací do Sněmovny. Senátoři chtějí jiný zdroj peněz

Domácí

Senát minulý týden vrátil do Sněmovny novelu zákona, která rozšiřovala okruh příjemců i o společníky malých s.r.o., protože do ní chce vložit právě změnu zdroje peněz. Chce, aby příspěvek šel rovnou ze státního rozpočtu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to ale odmítla a ani provládní většina ve Sněmovně nejspíš takovou úpravu nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám