Hlavní obsah

Senátoři by na rok bez přidání kývli. U soudců váhají

Plánované zmrazení platů ústavních činitelů by tentokrát nemuselo narazit ani v horní komoře parlamentu. Pětikoalice tam sice má většinu, ne vždy ale nachází stejnou řeč. Proti pětiletému zmrazení, jak to chtěla Babišova vláda, je však jeden rok pro oslovené senátory přijatelný. Spory by ale mohly vzniknout kvůli soudcům.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Určitě je to přijatelnější návrh vzhledem k tomu, že se jedná o celkové zmrazení platů i většiny státních úředníků,“ napsal Právu šéf senátorů STAN Petr Holeček.

„Platy ústavních činitelů by se měly upravovat automaticky stanoveným vzorcem, a ne že si o nich politici budou rozhodovat sami,“ řekl první místopředseda senátorů ODS a TOP 09 a současně první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Penze rostou, přesto nedosahují ani poloviny průměrného platu

Finance

„Návrh na roční zmrazení platů je reálnější a pochopitelnější než rozhodnutí vlády minulé,“ doplnila pro Právo šéfka lidoveckého klubu a první místopředsedkyně KDU-ČSL Šárka Jelínková. Mimo jiné kvůli ekonomické situaci v zemi.

Jelínková byla jednou z těch, kdo podpořili i návrh minulé vlády. Ta chtěla zmrazení na pět let. S návrhem přišel Babišův kabinet krátce před volbami, což tehdy opoziční politici označovali za populismus. Většina senátorů byla proti a návrh neprošel.

I teď hrozí neshody. Zmrazení platů by mělo dopadnout na všechny ústavní činitele bez výjimek, tedy i na soudce a žalobce.

„Pevně doufám, že soudci a státní zástupci nežijí mimo realitu a nebudou podnikat žádné kroky, kterými by návrh zpochybnili,“ zdůraznila Jelínková.

Učitele dvě procenta zklamala

Domácí

Opakovala by se tak situace z doby, kdy jim platy přiškrtila Nečasova vláda. Ústavní soud dal později soudcům za pravdu a přiznal jim finanční náhradu.

Tentokrát by měli být soudci podle místopředsedy Senátu Jiřího Oberfalzera (ODS) solidární. „Je namístě, aby se to solidárně týkalo i jich. Tehdy se jim podařilo se přes ÚS z toho vyjmout, tak se kdyžtak vyjmou znovu,“ řekl Právu.

Podle senátorky za Piráty a advokátky Adély Šípové to ale při současném přetížení justičního aparátu není moudré.

„Jsem pro zmražení platů ústavních činitelů, nikoliv však u soudců. Tam totiž hrozí odliv profesionálů do jiných justičních profesí,“ domnívá se.

Reklama

Výběr článků

Načítám