Hlavní obsah

Semelovou odvolali ze školských rad. Podle magistrátu by neměla přijít do kontaktu s dětmi

– Praha
Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Bývalá poslankyně a pražská zastupitelka KSČM Marta Semelová skončí ve čtyřech školských radách zřizovaných městem. V pondělí o tom rozhodli pražští radní. Podle radního pro školství Víta Šimrala (Piráti) by neměla přicházet do kontaktu s pražskými dětmi.

Foto: Novinky.cz s Právo

Marta Semelová a Zdeněk Hřib.

Článek

„Paní magistra se domnívá, že Milada Horáková ke svým přiznáním nebyla donucena a že její proces probíhal, tak jak měl. Pro mě člověk, který si toto myslí, bez ohledu na stranickou příslušnost, by se neměl pohybovat v blízkosti pražských dětí,“ zdůvodnil odvolání Semelové radní pro školství Vít Šimral (Piráti).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vít Šimral na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Školské rady se skládají ze zástupců zřizovatelů, rodičů a pedagogů, plní kontrolní funkci a podílejí se na správě škol. Školský odbor magistrátu může podle schváleného dokumentu členy rad odvolat bez odůvodnění.

Semelová v radách zasedala na základě rozhodnutí minulé rady hlavního města ze začátku loňského roku, a to konkrétně v Obchodní akademii Vinohradská, Středním odborném učilišti Ohradní, Gymnáziu Budějovická a Základní škole pro žáky se specifickými poruchami chování Na Zlíchově. Před vstupem do politiky působila Semelová jako učitelka na základní škole.

Přiznání Horákové prý nebyla vynucená

Její výroky nejen směrem k procesu s Miladou Horákovou byly již několikrát terčem kritiky. Tvrdí například, že „únor 1948 otevřel lidstvu cestu k naději“. V roce 2014 v ČT Semelová zpochybnila, že přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu bylo vynucené. Invazi sovětských vojsk v roce 1968 označuje za internacionální pomoc.

„Považuji to za nešťastné, nicméně Milada Horáková se přiznala ke své činnosti. Pochybuji, že to byla vynucená přiznání. Je to záležitost, která je smutná. Ale je potřeba to vnímat v té době, ve které to je,“ uvedla tehdy Semelová k případu, který skončil popravou političky.

Někdejší poslankyně bývá řazena k ortodoxní komunistické odnoži. Je známá i obhajobou někdejšího prezidenta Klementa Gottwalda. V roce 2004 v den výročí úmrtí Gottwalda například pronesla, že „jeho odkaz stále platí“.

Anketa

Souhlasíte s argumenty magistrátu pro odvolání Marty Semelové ze školských rad?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
Celkem hlasovalo 33269 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám