Hlavní obsah

Šéfem komise pro GIBS bude Mašek z ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéfem sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) bude Jiří Mašek z hnutí ANO. Ve středu ho v tajné volbě zvolili poslanci, dostal 105 hlasů. O post se ucházela ještě Zuzana Majerová Zahradníková z ODS a Pirát Mikuláš Ferjenčík. Komisi původně vedl komunista Zdeněk Ondráček, na funkci ale rezignoval.

Foto: Hnutí ANO

Jiří Mašek (ANO)

Článek

Pro Maška v tajné volbě hlasovalo 105 poslanců, kvorum bylo 88. Majerová Zahradníková dostala 37 hlasů, Ferjenčík 30 hlasů.

Funkce se uvolnila poté, co na ni začátkem března rezignoval komunista Ondráček. Za jeho rozhodnutím byla prý skutečnost, že on i jeho rodina čelí nevybíravým výhrůžkám.

Kvůli zvolení Ondráčka do čela komise se po celém Česku konaly demonstrace. Zdeněk Ondráček před listopadem 1989 působil v pohotovostním pluku Sboru národní bezpečnosti, který násilně zasahoval mimo jiné na demonstracích proti tehdejšímu komunistickému režimu. Vysloužil si proto přezdívku komunistická mlátička.

Murín oznámil odchod z funkce

GIBS je nyní v centru pozornosti kvůli aféře ohledně šéfa inspekce Michala Murína. Ten oznámil, že ve funkci skončí kvůli zdravotním problémům. Mnozí politici hovoří o tom, že Murín odchází kvůli tlaku premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Babiš svůj tlak na Murínův odchod zdůvodnil tím, že šéf GIBS ztratil jeho důvěru. Považuje ho za bezpečnostní riziko a ohrožení demokracie. Vychází prý ze zprávy nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Výběr článků

Načítám