Hlavní obsah

Šéf poslanců ČSSD kvůli Babišovi opatrně dloubl do ANO

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hnutí ANO by mělo začít přemýšlet o tom, jestli by neměl někdo vystřídat Andreje Babiše (ANO) na postu premiéra, míní šéf poslanců koaliční ČSSD Jan Chvojka. Reagoval tak na obnovení Babišova trestního stíhání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Chvojka na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Článek

Chvojka uvedl, že ČSSD od začátku ledna 2018 říká, že by bylo lepší, kdyby v pozici premiéra za hnutí ANO byl někdo, kdo nemá takovou zátěž jako Babiš.

„Hnutí ANO na to nereflektovalo a nechtělo nasadit někoho jiného. Ptejte se i představitelů hnutí ANO, jestli za ten rok a půl nezmoudřeli a neřeknou si: ,Těch problémů je tolik, že bychom se o tom v rámci hnutí mohli bavit, jestli by nebylo lepší, kdyby na tento post šel někdo jiný,‘,“ dloubl ve středu do koaličního partnera Chvojka.

Babiš je v kauze Čapí hnízdo opět obviněn, manželka už ne

Domácí

Zároveň dodal, že je důležité ctít presumpci neviny. „Nezapomeňte na to, co říkal (nejvyšší státní zástupce) Pavel Zeman, jako právník to ctím: Pokud je člověk obviněn, neznamená to, že je vinný,“ podotkl Chvojka.

Hamáček: Zodpovědnost má ANO

Babiš dlouhodobě opakuje, že se žádného trestného činu nedopustil. Ke středečnímu rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana uvedl, že cítí úlevu, že je definitivně zastaveno trestní stíhání jeho rodiny.

Ke své osobě uvedl, že si zvykl na to, že po něm jdou. „Že mě chtějí za každou cenu vyštvat z politiky,“ poznamenal.

Babiš: Jsem teď šťastný

Domácí

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) byl ve vyjádření opatrnější. „Nejvyšší státní zástupce postupuje podle kompetencí, které má. Ani nevím, co je důvodem toho rozhodnutí, znám jen to vyjádření,“ řekl novinářům Zaorálek.

Na otázku, jestli bude mít rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nějaký vliv na vládu ANO a ČSSD, Zaorálek odpověděl: „Každá událost má nějaký vliv. Je to situace, ve které jsme už byli. Nevím žádné detaily, to se odehrává v rámci systému. Budeme čekat na další výsledky.“

Kauzu Čapí hnízdo může rychle ukončit prezident. Ale na žádost Babiše neukončí

Domácí

Předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že nevidí žádný nový důvod k tomu, aby strana odcházela z vlády. „Kauzy pana premiéra komplikují vládě práci a poškozují její úsilí o prosazování programu, který pomáhá lidem. Hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Má plné právo i plnou zodpovědnost za to, koho nominuje na premiéra,“ napsal ČTK Hamáček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám